Loška dolina vabi na aktiven družinski vikend in ogled medvedov

Datum objave
Kategorija
Statistika

Številne slovenske regije smo že obiskali, tokrat pa vas vabimo v Loško dolino. Poznamo jo po hladnih zimah in medvedih, ki živijo v tamkajšnjih gozdovih. Poleti je zelo priljubljeno kolesarjenje, ogled gradu Snežnik in opazovanje medvedov v njihovem naravnem okolju - v juniju nudijo 10% popust za imetnike Avtokampi kamping kartice.

Loška dolina se razteza vse od Bloške Police na severu, do Babnega Polja in Snežnika na jugu. Turistom nudijo veliko kolesarskih poti, možnosti sprehodov v naravi, ogled gradu Snežnik in polharskega muzeja, priporočamo pa tudi vodeno opazovanje medveda v njegovem naravnem okolju.

Kampa sicer še nimajo, imajo pa lepo urejeno postajališče za avtodome v Starem trgu pri Ložu, kjer je brezplačno na voljo vsa potrebna oskrba, novost pa je tudi info portal z vsemi potrebnimi turističnimi informacijami.

Grad Snežnik

Nekdaj je bil grad Snežnik središče obsežnega posestva in eminenten lovski dvorec, danes je svojevrsten muzej z ohranjenimi avtentičnimi interieri.

Tri četrt ure dolg voden ogled gradu vas popelje skozi grajske sobane, opremljene z originalnimi kosi pohištva, ki z drugimi unikatnimi uporabnimi in okrasnimi predmeti pričarajo življenje v razkošni poletni in tudi lovski rezidenci, o čemer priča bogata zbirka lovskih trofej.

Ogledi potekajo vsak dan, vsako polno uro od 11. do 15. ure, ob sobotah in nedeljah pa sta dodatna ogleda še ob 10. in 16. uri. Obvezna predhodna najava.  Več o gradu Snežnik >>

Polharski muzej in lovska zbirka

V Polharskem muzeju v pristavi gradu Snežnik so predstavljene značilnosti polha ter razvoj in tradicija polhanja kot posebne lokalne etnološke dediščine Notranjske. Lovska zbirka pa prikazuje trofeje avtohtonih vrst divjadi.

Omogočajo tudi ogled etnografske zbirke Pr' Hostovih in vojaško-kmečkega muzeja v Podgori.

V vseh primerih je potrebna predhodna rezervacija. Več o muzejskih zbirkah v Loški dolini >>

Učna pot pri gradu Snežnik

Naravoslovna učna pot Po sledeh živali je umeščena v park graščinskega kompleksa Snežnik. Sprehajali se boste ob obsežnih snežniških gozdovih, ki so dom vsem trem velikim zverem v Sloveniji – medvedu, volku in risu. Sprehod ne bo naporen, bogatejši pa boste za nova naravoslovna spoznanja.

Šest interpretacijskih točk bo spodbudilo vaše čutne zaznave, dodatne zanimivosti pa si lahko preberete v aplikaciji Snežnik Wildlife.

Učna pot Po sledeh živali je dostopna v vseh letnih časih in primerna za vse starostne skupine.

Kolesarjenje iz Loške doline do Babnega Polja

Razgibana pokrajina ponuja različne možnosti kolesarjenja. Če vas je kdaj zamikalo obiskati 'slovensko Sibirijo' Babno Polje, se lahko tja odpravite kar s kolesi.

Najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji si lahko ogledate sami, lahko pa se na daljše ali krajše sprehode podate v spremstvu izkušene lokalne turistične vodnice Alenke Veber Rihtar.

Za vodene sprehode so potrebne predhodne najave, več informacij o kolesarjenju po Loški dolini >>

Večerno opazovanje rjavega medveda v naravnem okolju

Osrednje življenjsko območje rjavega medveda se razteza čez celotno območje občine Loška dolina, zato  so tukaj stalno prisotni. 

Izkušeni vodniki vas nekje od sredine meseca maja do konca septembra v večernih urah popeljejo na varno opazovanje medveda v opazovalnico sredi gozda. Programi opazovanja medveda nosi oznako ‘Medvedu prijazno’ in temelji na načelih sobivanja človeka z rjavim medvedom. S svojo udeležbo prispevate k ohranjanju rjavega medveda in njegovega okolja.

Ker so skupine majhne je obvezna predhodna prijava. V juniju 2021 velja 10% popust na program za imetnike Avtokampi kamping kartice - pri prijavi poveste, da imate kartico. Več o opazovanju medveda >>

Več podrobnejših informacij o ponudbi Loške doline z okolico dobite na odlično urejeni spletni strani www.loskadolina.info ali pa na TIC Lož, Cesta 19. oktobra 49 ali na info terminalu na postajališču za avtodome v Starem trgu pri Ložu.

Lokacije za kampiranje

PZA Stari trg pri Ložu >>

Glamping Bloško jezero >>

Turistična kmetija & kamp Tekavča ograda >>

PZA Pri Stani >>

PZA En Krajcar >>