Katero vinjeto kupiti za avtodom?

Datum objave
Kategorija
Statistika
38988 ogledov

Slovenija je v letu 2022 uvedla elektronske vinjete za vožnjo po avtocestah. Teh ni več potrebno lepiti na vetrobransko steklo vozila. Vinjeta je vezana na registrsko številko vozila, kupec pa ob nakupu vinjete prejme le potrdilo. Cene slovenskih vinjet so se sredi lanskega leta nekoliko podražile, v letu 2024 pa bo veljala enaka cena.

Elektronske vinjete 2024

DARS je z letom 2022 ukinil klasične vinjete v obliki nalepke in uvedel elektronske vinjete, ki veljajo kot plačilo za vožnjo po avtocestah in določenih hitrih cestah za vsa vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5t.

Za vozila (tudi za avtodome), katerih NDM presega 3,5t, v Sloveniji velja sistem elektronskega cestninjenja DARSGO, ki zahteva prijavo in uporabo elektronske kartice DarsGo za plačilo cestnine.

Ob nakupu vinjete je potrebno prodajalcu ali pa na spletni strani vnesti točno registrsko številko vozila, ki se zabeleži v sistemu. V primeru, da so podani napačni podatki, lahko lastnik vozila prejme kazen v višini 300 € (lahko tudi več kazni, če sistem nadzora ugotovi več kršitev), dodatno pa mora kupiti tudi vinjeto.

Elektronske vinjete sicer niso neka novost, saj jih že vrsto let uporabljajo na Madžarskem in Slovaškem, v zadnjih letih pa tudi v Avstriji (kombinacija elektronske in klasične vinjete, od leta 2024 tudi dnevne vinjete), Češkem, v Bolgariji in Romuniji.

Informacije glede elektronskih vinjet:

> nakup je možen na spletni strani evinjeta.dars.si ter tudi na bencinskih servisih in AMZS

> vinjeto lahko kupite vnaprej in ob nakupu določite začetek veljavnosti, ki je lahko 30 dni vnaprej od dneva nakupa

> cene vinjet za leto 2024 ostajajo enake kot lani npr. letna vinjeta za osebno vozilo in avtodom do 3,5t stane 117,50 €, za kombi, katerih višina nad prvo osjo presega 1,3 metra je cena vinjete 235 € in za motor 58,70 €

> ob nakupu je potrebno posredovati registrsko številko vozila na katero se veže elektronska vinjeta, kupec prejme samo potrdilo o nakupu e-vinjete

> elektronska vinjeta velja eno leto od nakupa npr. če ste letno e-vinjeto kupili 15.2. 2023, vam ta velja do vključno 15.2. 2024

> ob prodaji vozila vinjeta ostane na vozilu, če bo to še vedno imelo enake registrske tablice - v primeru, da se vozilo odjavi iz prometa, je lastnik upravičen do povračila sorazmernega dela letne vinjete

> kontrola vinjet je fizična in tudi elektronska preko posebnih kamer nameščenih nad avtocestami, kazen za vožnjo brez vinjete je od 300 pa vse do 500 €

> vsako leto bo sistem DARSov sistem e-vinjete avtomatsko opozoril lastnika vozila na potek letne vinjete.

Tri kategorije slovenskih e-vinjet - avtodomi v razredu 2A

Slovenski vinjetni sistem velja samo za vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 t oz. tudi za takšna vozila, ki so jim pripeti priklopniki.

- vinjetni razred 1 - za motorna kolesa

- vinjetni razred 2 A - za vozila do 1,3 m višine nad prvo osjo in tudi za avtodome ne glede na višino avtodoma nad prvo osjo

- vinjetni razred 2B - za vozila z višino nad prvo osjo 1,3 metra ali več (večinoma to velja za kombije)

Avtodomi so v sklopu cestninskih razredov izjema, saj bi po klasifikaciji glede na višino vozila nad prvo osjo morali soditi v kategorijo 2B, vendar pa za avtodome velja, da ne glede na višino vozila nad prvo osjo, sodijo v skupino 2A. Tako morajo lastniki avtodomov kupit vinjeto, ki sicer velja tudi za osebna vozila.

kategorije slovenskih vinjet- Avtokampi.si

Vinjeta v primeru vleke počitniške prikolice

V primeru vleke počitniške prikolice velja, da če vlečno vozilo sodi v skupino vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5t, kupite ustrezno vinjeto le za vozilo, sama prikolica pa ne rabi dodatne vinjete.

Če pa ima vlečno vozilo največjo dovoljeno maso nad 3,5t, pa ne sodi več v vinjetni sistem in mora imeti urejen sistem DARS GO elektronskega cestninjenja.

Cene vinjet 2024

Cena letne vinjete za osebna vozila in avtodome (razred 2A) stane 117,50 €, mesečna 32 € in tedenska 16 €.

Cena letne vinjete za motoriste je 58,70 €, polletna 32 € in tedenska 8 €, za kombije iz razreda 2B pa je cena za letno vinjeto 235 €, mesečna 64,10 €, tedensko pa 32 €.

 Cene slovenskih vinjet 2024 - Avtokampi.si

Datum objave
Kategorija
Statistika
38988 ogledov