Kateri hrvaški kampi so po ocenah ADAC za sezono 2012 najboljši?

Datum objave
Kategorija
Statistika

ADAC je ocenil 105 hrvaških kampov, ki so lob zadnjem ocenjevanju prejeli za 5% boljšo skupno oceno. Naziv Superplatz sta zopet prejela kampa Lanterna in Zaton.

Na letošnjem 44. turističnem sejmu v Stuttgartu, ki ga je obiskalo 220.000 obiskovalcev, je bila partnerska država Hrvaška. To je še posebej pomembno za hrvaški kamping turizem saj 33% ADAC superplatzvseh nočitev v njihovih kampih opravijo nemški turisti (v letu 2011 kar 4.9 milijonov oz. +9% glede na leto 2010).

Hrvaški kampi so v letu 2011 beležili rekordno sezono, saj so imeli kar 15,2 milijona nočitev (+7,5% več kot leto poprej). Prvi podatki o številu rezervacij za sezono 2012 kažejo, da bo tudi letošnja kamping sezona prinesla odlične rezultate. Spodbudni podatki prihajajo tudi iz Nemčije, kjer so v  letu 2011 na novo registrirali 30% več avtodomov in 10% več počitniških prikolic.

Na sejmu je nemški avtoklub ADAC predstavil tudi kamping vodnik - ADAC Camping Führer za sezono 2012. Že tretjič v zadnjih petih letih se na naslovnici vodnika za južno Evropo krasi fotografija iz Hrvaške, tokrat fotografija Dominikanskega samostana v Bolu na Braču, kjer je v poletnih mesecih urejen mini kamp.

Letošnji ADAC kamping vodnik vključuje 105 hrvaških kampov, od katerih je 15 označenih s posebnim simbolom za veliko izboljšanje ponudbe glede na predhodno ocenjevanje (3 kampi v Istri, 4 v Kvarnerju in 8 v Dalmaciji). Med kampi je vsako leto več takšnih, ki svojo ponudbo specializirajo točno določenim gostom. Tako je 24 hrvaških kampov označenih kot družinam prijaznih, 15 kampov ima posebno ponudbo za lastnike avtodomov, 10 kampov je dobilo oznako zeleni list za ekološko usmerjenost, 30 pa jih  ima urejeno ponudbo na navtike.
kamp Lanterna Valamar
Najboljši kampi na Hrvaškem so...
V povprečju je 105 hrvaških kampov prejelo skupno oceno 2,57 (od max. 5), kar je 5% višja ocena kot v lanskem letu. Ocene kampov so zelo različne po samih regijah. Najboljši so kampi v Istri, ki so prejeli povprečno oceno 3,21, kampi v severni Dalmaciji so prejeli oceno 2,55, v Kvarnerju 2,33, srednji Dalmaciji 1,88 ter južni Dalmaciji 1,68.

Ob izdaji vodnika je ADAC podelil nagrade za najboljše evropske kampe. Naziv ADAC Superplatz je letos od 5.430 ocenjenih kampov osvojilo le 78 kampov, od tega tudi dva kampa iz Hrvaške:
Ta naziv prejmejo le tisti kampi, ki ob obisku inšpektorja v vseh petih ocenjevalnih kategorijah (sanitarije, parcele, oskrba v kampu: trgovine, restavracije, plaža - športne aktivnosti in animacija) dobijo vsaj 4 zvezdice od 5 možnih.

Ker pa so osnova urejenega kampa predvsem urejeni sanitarni objekti in urejene kamping parcele, pa kampi, ki v kategoriji sanitarij prejmejo vsaj 4 zvezdice in v kategoriji kamping parcel vsaj 3 zvezdice, prejmejo tudi posebno nagrado ADAC rumena tabla. Tako je letos to nagrado prejelo 11 hrvaških kampov:kamp zaton
Poleg nagrajenih kampov, ki so prejeli nazive Superplatz ali pa rumeno tablo, pa je potrebno omeniti tudi to, da je največ točk tudi letos prejel naturistični kamp Valalata, ki je od max 25 osvojil 23 točk, vendar pa je v eni kategoriji osvojil le 3 točke, zato ni prejel nobene posebne nagrade.

Spisek najboljših hrvaških kampov po ocenah ADAC za sezono 2012: