Kamping počitnice v mobilni hišici? Zakaj pa ne!

Datum objave
Kategorija
Statistika

V številnih kampih lahko vidite mobilne hišice. Oglejte si nekaj prednosti dopusta v mobilnih hišicah ter opozoril, ki jih je dobro upoštevati preden se odločite za najem.

Kampiramo že kar nekaj let, ker nam veliko pomeni, da smo v času dopusta v naravi, blizu morja in plaže. V zadnjih letih so številne kampe preplavile mobilne hišice, ki nam od začetka niso bile najbolj všeč. So nekakšni "tujki" znotraj kampa. V šotoru nam res nič ne manjka, saj nam omogoča, da se tudi v zadnjem trenutku odločimo za kraj dopusta in se hitro prestavimo, če nam kamp slučajno ne odgovarja.

V zadnjem letu pa se je naša družina malce povečala in odločilni pogoji za prijeten dopust so se nekoliko spremenili. Glavna nuja je postal hladen prostor sredi dneva, kjer lahko naša mala kampistka kar direktno s plaže pade v svojo posteljico. In v šotoru ji kaj takega sredi vročega poletja ne moremo ravno zagotoviti. Najem mobilne hišice

Tako smo po letošnjem julijskem vročinskem valu, ko je bilo ponekod tudi več kot 34 stopinj, sprejeli odločitev, da bomo letošnji dopust preživeli v mobilni hišici, ki bo opremljena s klimatsko napravo. Mobilna hišica nam je omogočila, da smo še vedno bili v kampu, 100 metrov od plaže, imeli pred hišico leseno pokrito teraso, ob tem pa še številne druge ugodnosti, od popolnoma opremljene kuhinje do kopalnice in dveh spalnic. Moramo reči, de je zelo prijetno imeti pri roki toplo vodo za pranje pack na majčkah, ponoči pri roki plin za segretje mleka ter čiste sanitarije, kjer lahko otroka brez skrbi posadiš v tuš kabino.

In ostale lastnosti bivanja in preživljanja počitnic v mobilni hišici?

Mobilna hišica omogoča udoben dopust brez da bi vas skrbelo kakšno vreme bo. Ob vročini se skrijete pod pokrito leseno teraso, ki je idealna za otroško igranje ali pa srebanje hladne pijače, lahko pa se odločite za popoldanski spanec v s klimo ohlajeni notranjosti hišice. Ko se prikaže nevihta in zapade dež,pa boste samo slišali dežne kapljice na pločevinasti strehi. Vse ostale skrbi s kopanjem jarkov okoli šotora, popravljanjem klinov in napenjanjem vrvic so pozabljene.

Ljubitelji kuhanja se vedno razveselijo tudi kompletne kuhinjske opreme, ki jo drugače na kampiranje s šotorom nikoli ne  bi vzeli s seboj npr. ponev za palačinke, kavni avtomat in skodelice za kavo, velik hladilnik s prostornim zamrzovalnikom...Najem mobilne hišice

Hišice so običajno opremljene z eno kopalnico, obstajajo pa tudi že novi modeli mobilnih hišic, ki vključujejo še dodatno kopalnico. Sicer se kopalnica ravno ne bohoti s kvadraturo, je pa čisto dovolj velika za normalno uporabo in vključuje umivalnik, straniščno školjko in tuš kabino. Najpomembneje pa je, da ima vsaka hišica svoj plinski sistem gretja vode, tako da tople vode nikoli ne zmanjka.

Kuhinja je v hišici tudi dnevni prostor, kjer je postavljen kavč, ki ga lahko hitro spremenite v posteljo primerno za dve osebi. Na eni strani hišice je še spalnica s francosko posteljo in nekaj omarami, na drugi strani pa otroška sobica, ki običajno vključuje dve ločeni postelji in omaro, posamezni modeli mobilnih hišic pa imajo še kot pograd postavljeno še tretje pomožno ležišče.

Kaj pa so minusi mobilnih hišic?
Težko bi našli res kakšen minus mobilni hišic, razen seveda cene najema. Tako boste v pred in posezoni za najem dnevni najem mobilne hišice plačali nekje od 50 do 70 evrov na noč, v glavni sezoni pa se cene skorajda ne spustijo pod 120 evrov. Lahko rečemo, da cene počasi naraščajo kar proti 150 evrom in še višje.

Drugi minus pa je v tem, da imajo gosti kampa, ki preživljajo počitnice v mobilnih hišicah, zelo malo stikov z ostalimi kampisti, ki se običajno vsakodnevno srečujejo v skupnih sanitarnih objektih ali pa pri pomivanju posode.Najem mobilne hišice

Na kaj je potrebno biti pozoren pri najemu mobilne hišice?
Ob najemu mobilne hišice preverite lokacijo hišic v kampu. Če je možno rezervirajte že točno določeno hišico in se tako izognite mogočim presenečenjem ob prihodu v kamp.

Pozorno preverite kaj cena najema hišice vključuje. Najpomembnejši podatek je koliko osebje vključenih v ceno, saj imajo nekateri najemodajalci vključene le 4 osebe, za vse ostale pa je potrebno doplačilo. Preverite tudi ali je potrebno doplačilo za uporabo klimatske naprave, posteljnine in brisač. Pomemben podatek je tudi ura prevzema hišice na dan prihoda v kamp in seveda ura odhoda. Običajno je, da hišico prevzamete v popoldanskih urah, oddaja pa je obvezna nekje do 10. ure dopoldan.

In v čem se mobilna hišica razlikuje od apartmaja?
Običajno so cene najema primerljivih apartmajev celo nekoliko nižje od mobilnih hišic. Mobilne hišice, ki sprejmejo od 4 do 6 oseb, so običajno dveh velikost 8 x 3 m ali pa 8 x 4 m, kar pomeni, da je v primeru dopusta šestih oseb prostora že malo primanjkuje.

Največja prednost mobilnih hišic pred apartmaji pa je, da so le te postavljene v avtokampih, ki imajo že urejeno vso infrastrukturo od trgovin, lokalov, restavracij do otroških igrišč in animacije. Kampi običajno ležijo ob morju ali reki in imajo urejeno lastno plažo, zato niso potrebne vožnje z avtomobilom, ki znajo biti v vročih dne kar naporne, na nekaterih mestnih plažah pa tudi računajo vstopnino ali pa vsaj parkirnino.

Kje najeti mobilno hišico?

Mobilne hišice lahko najamete že v samem kampu, kjer vam več informacij o cenah in pogojih povedo na sami recepciji. V Sloveniji imamo trenutno 10 kampov, na Hrvaškem pa več kot 70 takih, ki omogočajo nastanitev v mobilnih hišicah.

Kampi pa imajo običajno poleg svojih mobilnih hišic še dodatne, agencijske hišice, ki jih tržijo različne turistične agencije. V Sloveniji je najbolj specializirana agencija Adria Holidays, kjer lahko najamete mobilne hišice v več kot 30 kampih v Sloveniji in na Hrvaškem, prav tako pa tudi v Italiji, Franciji, na Češkem in Madžarskem.