Kakšni korona ukrepi bodo letos veljali na smučiščih?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Ljubitelji kampiranja so tudi pozimi radi aktivni in veliko ljudi smuča ali pa se odpravi na smučarski tek. Avstrija je kot prva že konec septembra objavila ukrepe, ki bodo letos veljali na njihovih smučiščih, kot kaže pa se bo smučarska sezona pričela v drugi polovici decembra.

Avstrijska vlada je napovedala, da bodo smučišča lahko obratovala, vendar pa bodo morali upravljavci in smučarji upoštevati dodatne varnostne ukrepe. Ti določajo obvezno nošenje mask in spreminjajo obnašanje v lokalih ter restavracijah na smučiščih.

Zimski turizem je za Avstrijo zelo pomemben in upajo, da bi z upoštevanjem dodatnih pogojev lahko smučarska središča preživela sezono z okoli 20% manj gostov kot v lanski zimi. Najbolj pomembni gostje prihajajo iz Nemčije, ki pa je v zadnjih dneh kar tri avstrijske regije: Dunaj, Tirolska in Predarlberško, dala na rdeč seznam.

Obvezne maske v gondolah in na žičnicah

Turistični delavci poudarjajo, da bo samo smučanje še vedno potekalo dokaj normalno, pri uporabi seveda ob upoštevanju določenih pogojev. Tako kot v javnem prevozu bo tudi na žičniških napravah potrebna uporaba zaščitne maske. To velja tako za gondole kot tudi za sedežnice! Pri čakanju v vrsti bo potrebno upoštevati en meter razdalje med osebami.

Maske za zaščito nosu in ust je potrebno nostiti tudi v vseh zaprtih prostorih npr. na blagajna, čakalnicah, žičniških postajah, smučarskih depopjih in seveda tudi na msučarskih avtobusih.

Za smučarje bo uporaba mask še najmanjši problem, saj so že sedaj številni smučali s podkapami in maskami za zaščito obraza, ki so tudi v tem primeru ob pravilni uporabi primerna zaščita. Sicer predpisi ne omenjajo, da bi morali masko nositi tudi med samim smučanjem.

Na smučiščih tudi razmišljajo o tem, da bi ob kupljeni smučarski karti brezplačno ali pa po ugodni ceni delili smučarske rute (buff), ki nudijo primerno zaščito.

Uporaba žičnic, sedežnic in kabinskih žičnic bo brez dodatne omejitve števila oseb, lahko pa se bo vsako smučišče odločilo in sprejelo strožje ukrepe npr. samo 4 osebe na šestsedežnico. Poskrbljeno pa bo za pogostejše razkuževanje kabinskih žičnic.

Seveda pa lahko regije in smučišča uvedejo še strožje ukrepe. Tako se že govori, da bi lahko manjša smučišča omejila število gostov.

SKIPASS TRAVEL DATUMI Z AKCIJSKIMI CENAMI SMUČARSKIH KART >>

NAKUP SEZONSKE SMUČARSKE KARTE - KOROŠKA & JUŽNA TIROLSKA>>

Smučarska zabava DA, ampak brez après-ski zabav

Še največja sprememba bo pri delovanju gostinskih lokalov na smučiščih, saj postrežba pri točilnem pultu ne bo več mogoča. Vsi se še spomnimo, da se je koronavirus spomladi na smučišču Ischgl hitro širil med obiskovalci ravno après-ski zabav.

Po novem bodo morali gostje v kočah v času prehranjevanja oz. pitja obvezno sedeti, saj bo tako poskrbljeno, da bo zagotovljena distanca med osebami. To bo veljalo tako za notranje kot tudi za zunanje prostore oz. terase.

Restavracije in lokali v smučarskih središčih naj bi se po sedanjih predvidevanjih zapirali že ob 22. uri. Prav tako v smučarskih središčih ne bodo organizirali večjih prireditev, saj si ne želijo, da bi množica ljudi, ki predstavlja večjo verjetnost za širjenje korona virusa ogrozila celotno smučarsko sezono.

Glede smučarskih šol je priporočilo, da so skupine manjše do max. 10 oseb, pred sezono pa naj bi ob turističnih in gostinskih delavcih na koronavirus testirali tudi smučarske učitelje.

Ker je so del zimske ponudbe tudi božični sejmi, so v Avstriji že napovedali, da jih bodo vseeno poizkušali organizirali ob dodatnih preventivnih ukrepih in ob upoštevanju varnostne razdalje.

PREDSTAVITEV AVSTRIJSKO KOROŠKIH SMUČIŠČ >>

PREDSTAVITEV SMUČIŠČ V ITALIJI - FURLANIJA JULIJSKA KRAJINA (Višarje, Zoncolan, Forni di Sopra...) >>