Kako miška pokvari izlet in povzroči težave na avtodomu

Datum objave
Kategorija
Statistika

Zgodba lastnika avtodoma, ki mu je miš v zračnem filtru motorja uničila izlet in povzročila kar nekaj dodatnih stroškov. Preberite kakšen težave je imel tudi z asistenco in avtovleko.

Z zanimivo zgodbo se nam je javil lastnik avtodoma, ki si je želel na jesensko soboto obiskatimiši v avtodomu Laško, ob tem pa doživel neprijetno izkušnjo z miško, ki si je svoje gnezdo uredila kar v motorju avtodoma.

Bodite pozorni na sledi glodavcev
Voznik je že ob odprtju avtodoma opazil, da se je z vozilom nekaj dogajalo, saj so bili na pragu koščki gume in tudi mišji kakci. Že po nekaj kilometrih vožnje se je pojavila opozorilna lučka za motor (check engine).

Po preverjanju nivoja olja in hladilne tekočine so nadaljevali z vožnjo, vendar ne za dolgo, saj je motor izgubljal moč in samo sreča je bila, da je bila na tistem avtocestnem odseku tudi odstavna niša.

Kljub asistenci so nastale težave
Lastnik avtodoma ima urejeno asistenco, zato je poklical zavarovalnico, kjer so bile velike težave z naročanjem ustrezne avtovleke za več kot 3 tone težak in 7 metrov dolg avtodom. Najprej je bila poslana neustrezna avtovleka, nato je ena od vlek odklonila prevoz zaradi zakonskih omejitev glede teže in dolžine vozila. Po večkratnem urgiranju in treh urah čakanja le prispela ustrezna vleka, ki je vozilo lahko odpeljala do servisa, stranki pa miši v avtodomupripeljala tudi nadomestno vozilo. Zaradi dolgega čakanja je bil v soboto ob 16. uri servis seveda zaprt, tako da je avtovleka vozilo odpeljala na lasten depo, v ponedeljek pa zopet na uradni servis.

Tudi tam ni šlo brez problemov, saj so najprej povedali, da tisti teden nimajo časa popraviti vozilo, kljub vztrajanju lastnika, pa so osmi dan po prejemu vozila le odkrili napako. Najprej so odkrili počeno sesalno cev, pokvarjen merilec pretoka zraka, vse pa je bil posledica težav v zračnem filtru. Tja se je v hladnih dneh naselila miška in si z listjem uredila gnezdo. Popravilo je bilo potem urejeno korektno,miši v avtodomu tudi cena, nekaj več kot 300 eur, je bila sprejemljiva.

Lastnik avtodoma je bil ob tem dogodku neprijetno presenečen nad odnosom in slabo organizacijo same asistence in servisa, saj je moral večkrat urgirati, da je po več kot tednu dni sploh prišlo do začetka popravila avtodoma. Še sreča, da je do okvare prišlo blizu doma, ker če bi se to zgodilo na potovanju po tujini, bi bil velik problem, saj ljudje nimajo kar 10 dni časa čakati na popravilo vozila. Ob tej izkušnji je dobro omeniti, da ob sklenitvi zavarovanja in asistence preverite, kaj vam krije asistenca in kako bodo reševali težave v primeru dolgotrajnejšega servisa.

Kako se rešiti miši in podgan
Kar se tiče reševanja težav z mišmi in podganami v vozilih, ki si v hladnejših dneh rade uredijo gnezdo, pa se da na trgu najti posebne vonjave, ki glodavce odganjajo in so okolju prijazne npr. eterično olje poprove mete, klinčki ali razpršilo s čilijem. Na voljo so tudi baterijski ultrazvočni odganjalci, ki jih lahko uporabite tudi v vozilih

Dobro je biti tudi pozoren na znake, ki nakazujejo, da so v bližini vozila bili glodavci npr. iztrebki, kosi plastike ali gume, ostanki sena, papirja, trave... V takem primeru je potrebno pred zagonom preveriti stanje pod pokrovom motorja in če opazite poškodbe, takoj poklicati serviserja.