Kako do morja brez zastojev na cestah?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kdaj in kje bodo na cestah in mejnih prehodih zastoji? Preverite najbolj kritične termine in koristne spletne povezave za dostop do prometnih informacij v Sloveniji in na Hrvaškem.

Ob pričetku poletnih počitnic lahko že napovemo, da nas na slovenskih cestah čaka še eno pestro poletje z veliko zastoji. Ti so se začeli že spomladi, ko so na avtocestah pričeli s podiranje cestninskih postaj, ko je bilo največ težav na območju cestninskih postaj Log in Torovo, tudi letos pa bodo na primorski avtocesti prenavljali viadukt Ravbarkomanda.prometne informacije o zastojih Slovenija, Hrvaška - avtokampi.si

Pod novico objavljamo koristne spletne povezave za hiter dostop do prometnih informacij v Sloveniji in na Hrvaškem.

Na slovenskih cestah ima nekaj odsekov, kjer se poleti pogosto pojavljajo zastoji. To zagotovo velja za odsek zahodne ljubljanske obvoznice (Brdo - Kozarje) in navezava na primorsko avtocesto Brezovica - Vrhnika.

Letos bo kar nekaj težav na avtocestnem odseku Unec - Postojna, kjer poteka prenova viadukta Ravbarkomana in kljub temu, da promet v vsako smer poteka po dveh zoženih pasovih, ob prometnih konicah oz. ob izrednih dohodkih (nesreče, okvare vozil) pričakujemo zastoje. Naprej proti morju pa so zastoji že stalnica na odseku od Izole do Portoroža in ob vračanju gostov tudi na cesti Šmarje - Koper.

Zastoji so ob sobotah tudi na koncu podravske avtoceste v Podlehniku in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje. Čez celotno poletje so zastoji tudi na krajši relaciji od gorenjske avtoceste mimo Lesc do Bleda, kjer voznikom priporočamo preusmeritev na izvoz Lipce.prometne informacije o zastojih Slovenija, Hrvaška - avtokampi.si

Tudi na hrvaških cestah je kar nekaj za zastoje kritičnih odsekov. To velja predvsem za avtocesto do Zagreba do Karlovca, konec avtoceste od Reke proti otoku Krk in za del jadranske magistral od Kraljevice do Crikvenice in naprej proti Senju.

Ob vračanju gostov proti domu se pogosto naredijo več kilometrske kolone na odseki do Malinske proti mostu z otoka Krk na celino in na koncu istrskega ipsilona od Umaga proti mejnemu prehodu Dragonja.

Zastoji na mejnih prehodih s Hrvaško in Avstrijo
Na mejnih prehodih s Hrvaško tudi letos ni nič novega - zastoji zaradi kontrole dokumentov ostajajo in ti so najdaljši ob sobotah čez cel dan ter ob nedeljah zvečer. Kolone lahko pričakujemo tudi na glavnih mejnih prehodih z Avstrijo - Karavanke in Šentilj, kjer še avstrijski policisti še vedno izvajajo kontrolo.

Glede obremenjenosti so na meji s hrvaško najbolj obremenjeni mejni prehodi Gruškovje, Obrežje, Metlika, Jelšane in Dragonja, tako da voznikom v primeru čakalnih dob svetujemo preusmeritev na druge prehode npr. za pot v osrednjo in južno Istro priporočamo mejni prehod Sočerga, proti Kvarnerju relacijo mimo Kočevja in na mejni prehod Petrina, proti Dalmaciji mejni prehod Vinica,

Rešitev za zastoje - izberite pravi termin potovanja

Ob daljših zastojih na slovenskih avtocestah se ti zelo hitro pojavijo tudi na vzporednih regionalnih cestah, zato je težko svetovati obvoze. Precej bolje je, da se na pot odpravite v dneh in urah, ko je prometa manj.

Največ prometa proti morju pričakujemo vsak petek popoldan in v soboto od zgodnjih jutranjih ur do nekje 13h, potem pa se promet umiri. Prometno zelo obremenjeni so tudi ponedeljki, ko je na cestah več tovornih vozil, saj v poletnih mesecih veljajo zapore za tovornjake v soboto in nedeljo. Gost promet bo tudi dan pred in na sam praznik 15. avgusta. Tako je potovanje proti morju najbolj primerno, da se odpravite med tednom, če pa to ni mogoče, pa je potrebno na pot v petek pred 14. ali po 20. uri oz. v soboto zgodaj zjutraj, kar pomeni odhod vsaj pred 5. uro zjutraj.

Na cestah od morja proti notranjosti je največja gostota prometa v soboto od sredine dopoldneva do večera, v nedeljo popoldan in zvečer, vse več gostov pa se vrača tudi ob petkih popoldan. Tako je za vrnitev domov zelo primeren termin soboto zvečer ali nedelja zjutraj, ko je na cestah manj prometa.

Pred odhodom na pot se pozanimajte o morebitnih zastojih. To lahko storite preko spletnih strani, s klicem na ustrezne prometne centre ali poslušanjem radijskih postaj (Val 202, Radio Si, Radio 1, Hrvaški radio 2, Otvoreni radio). Spletni strani Google maps in Here.com sedaj že omogočata odlične informacije o gostoti prometa tudi za Slovenijo in Hrvaško, obstajajo pa tudi različne mobilne aplikacije, ki nudijo aktualen vpogled v dogajanje na cestah.

Pomembne spletne povezave za prometne informacije v Sloveniji in na Hrvaškem.

Slovenija - prometne informacije
DARS - www.promet.si , tel. 1970,   mobilna aplikacija DARS+ za Android in iPhone
AMZS - www.amzs.si (mobilna aplikacija AMZS za Android in iPhone)
Google - www.google.com/maps (informacije o gostoti prometa in zamudah)
Here.com - www.here.com/maps (informacije o gostoti prometa in zamudah)

Hrvaška - prometne informacije
Hrvaški avtoklub HAK - www.hak.hr, tel. +385 1 46 40 800 (tudi Android in iPhone mobilna aplikacija)
Google - www.google.com/maps (informacije o gostoti prometa in zamudah)
Here.com - www.here.com/maps (informacije o gostoti prometa in zamudah)