Kaj prinaša odprava mobilnega gostovanja

Datum objave
Kategorija
Statistika

Na področju mobilne telefonije bo letošnji 15. junij prelomnica, saj se ukinja mobilno gostovanje. To za uporabnike mobitelov pomeni, da bodo v državah znotraj držav EU

Na področju mobilne telefonije bo letošnji 15. junij prelomnica, saj se odpravlja mobilno gostovanje. To za uporabnike mobitelov pomeni, da bodo v državah znotraj držav EU (*spisek vseh držav je pod novico) ukinitev mobilnega gostovanja - avtokampi.siklicali in sprejemali telefonske pogovore enako kot v svoji lastni državi, brez dodatnih doplačil. Tako bodo za telefonske pogovore in SMS sporočila veljale enake cene kot pri domačem operaterju oz. se bodo minute pogovorov in število SMS sporočil porabljenih v tujini odštelo od kvote, ki jo imate zakupljene pri svojem domačem operaterju.

Žal pa se bodo še vedno dodatno plačevali klici iz Slovenije v države EU, omejitve pa so tudi pri prenosu podatkov.

Vse te določbe bodo veljale za uporabnike, ki bodo začasno uporabljali mobilne storitve v tujini. Mobilni operater ima možnost, da v primeru zlorabe naročnika opozori na nesorazmerno uporabo mobilnega gostovanja. Če bo naročnik znotraj 4 mesečnega obdobja opravil več pogovorov oz. porabil več podatkov v tujini kot doma, ga bo operater lahko pozval, da pojasni situacijo. V skrajnem primeru lahko operater gostovanje tudi zaračuna, vendar le po najvišjih dovoljenih cenah kot jih določa EU.

Klici iz Slovenije v tujino

Opozoriti je potrebno na klice ali poslana sporočila iz Slovenije v tujino. Ta ne sodijo v sklop mobilnega gostovanja oz. evro tarife in se dodatno zaračunajo glede na cenik vašega mobilnega operaterja. Cena minute klica iz Slovenije v EU pa je lahko tudi 0,50 eur.

Prenos mobilnih podatkov po 15. juniju
Po novem boste lahko znotraj evropskih držav brez doplačila uporabljali prenos podatkov, vendar z določenimi omejitvami glede količin podatkov. Med slovenskimi mobilnimi operaterji je kar nekaj razlik pri porabi mobilnih podatkov. Večinoma so se odločili za omejitev podatkov v tujini, kar omogoča EU uredba, nekateri pa so pripravili nove EU pakete, ki omogočajo več prenosa podatkov v tujini in tudi določeno število minut klicev iz Slovenije v tujino. Mobilni operater A1 (bivši Simobil) pa kot edini svojim naročnikom omogoča porabo podatkov pod enakimi pogoji oz. v enaki količini kot doma.

Telekom  je omejil porabo podatkov glede na naročniški paket npr. paket Modri in Brezskrbni B vključujeta 5,6 GB, paket Modri Plus pa 9,1 GB prenosa podatkov v tujini. Imajo pa tudi poseben paket Telekom EU vključeni, ki vključuje 20 GB prenosa podatkov v Sloveniji in tujini in stan od 19,95 eur.

Telemach že od 1. maja omogoča klice in sprejemanje SMS v tujini brez doplačila, količino podatkov pa je glede na mobilni paket omejil na 1,33 - 6.39 GB.

A1 - (bivši Simobil) nudi  nov paket A1 Svobodni EU, ki za ceno 19,99 eur prinaša kar 15GB prenosa podatkov v tujini, vsem ostalim uporabnikom pa omogoča tudi v tujini enako količino porabe mobilnih podatkov kot doma.

HOT (Hofer) je nov mobilni operater, ki je pripravil zanimivo ponudbo, ki že sredi maja omogoča pogovore in prenos podatkov v tujini brez doplačila. Je pa količina prenosa podatkov v tujini odvisna od paketa in sicer od 1 - 3,19 GB.

*Spisek držav, kjer velja EU tarifa: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper (ne velja za turški del otoka), Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gibraltar, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija (tudi Kanarski otoki), Švedska, Velika Britanija.

V ta sklop držav recimo ne sodi Švica, in tudi žepne državice San Marino, Andora in Monako, prav tako pa je potrebno zaradi visokih cen mobilnega gostovanja paziti pri uporabi mobitela npr. v Srbiji, BiH, Črni gori in Turčiji.