Kampiranje v Beli krajini in ogled izvira reke Krupe

Datum objave
Kategorija
Statistika

Bela krajina ima veliko lepo urejenih kampov in tudi dva glamping resorta in tudi postajališče za avtodome. Ob kampiranju in uživanju ob reki Kolpi pa priporočamo, da se odpravite tudi na izlete po okolici in izvir reke Krupe je edna najbolj priljubljenih izletniških točk.

Bela krajina je dobila ime po belih brezah in je najbolj jugovzhodna slovenska regija, ki na severu in vzhodu meji na Gorjance, na zahodu na Kočevski rog in na jugu reka Kolpo.

Pri kampistih je Bela krajina zelo priljubljena zaradi številnih manjših, vendar zelo raznolikih kampov ob reki Kolpi, ki omogočajo, da postavite šotor ali parkirate avtodom na nabrežju in uživate v kopanju, vožnjami s kanuji, SUP deskami ali pa se odločite za rafting.

Izvir reke Krupe in kraška učna pot od Lebice do Krupe

Da pa ne boste na kampiranju videli samo kampov in reke Kolpe, vam priporočamo, da se s kolesi odpravite tudi do zanimivega izvira reke Krupe. Našli ga boste v vasici Krupa, ki leži med krajema Gradac ter Semič in je od Podzemlja oddaljena 7 km. Cesta je primerna tudi za družinsko kolesarjenje.

Reka Krupa je kratka reka, saj se bo 2,5 km dolgem potovanju od izvira že izliva v reko Lahinjo, ta pa se potem pri Primostku izliva v Kolpo. Celotno območje je zavarovano kot naravni spomenik lokalnega pomena.

Dostop do izbira Krupe je dobro označen, urejeno je tudi parkirišče, od koder se potem sprehodite so samega izvira, ki je pod 30 metrov visoko apnenčasto steno. Takoj za steno je reka naredil manjše jezero, ki pa je globoko 7 m. Temperatura reke Krupe je skozi celo leto nekje med 10 in 12 stopinj Celzija, tako da je ob izviru v vročih dneh prijetno hladno.

Ob reki Krupi poteka tudi del daljše kraške učne poti, ki sicer poteka od jame Lebica pri Semiču mimo izvira reke Krupe do izvira Jamske školjke. V reki so namreč našli jamske školjke in polže ter tudi človeško ribico. Več o naravnem spomeniku reke Krupe in o skrivnostni jamski školjki Jalžićeva kongerija boste izvedeli ob obisku Muzejske hiše Semič.

Kampiranje v Beli krajni

Kamping sezona ob reki Kolpi traja nekje od prvomajski počitnic do konca septembra. Večina kampov nudi tudi dodatne popuste imetnikom Avtokampi kartice, tako da bo kampiranje nekoliko cenejše.

Kamp Bela krajina, Podzemelj – največji kamp ob Kolpi, kjer je čez poletje živahno vzdušje, saj imajo odlično ponudbo za družine, ob kampiranju pa omogočajo tudi najem mobilnih hišic in glamping keltskih hišic. Kamp ima tudi adrenalinski park, športni center in restavracijo.

Kamp Big Berry, Primostek – moderno urejen kamp z urejenim prostorom za kampiranje, prostorom za počitniške prikolice in avtodome na nabrežju Kolpe, omogočajo pa tudi najem mobilnih hišic. Gostom je ob doplačilo na voljo tudi manjši wellness (savna + jacuzzi). V kampu je tudi lokal, kjer je ob vikendih možno dobiti tudi hrano.

Kamp Lovšin, Križevska vas – manjši kamp, ki je zelo miren in gostom nudi prostor za kampiranje, camper stop ter možnost najema dveh lepo urejenih glamping šotorov za 2+1 osebo. Kamp ima prenovljene sanitarije in tudi manjši lokal.

Kamp Kolpa, Vinica – lepo urejen kamp, ki ima nekaj več pavšalnih gostov na parcelah ob Kolpi, kljub temu pa nudi prijetno vzdušje in kar nekaj senčnih parcel. Zelo lepo urejen sanitarni objekt imajo.

Za kolesarje so lepo urejene glinene sobice, imajo pa tudi možnost najema manjših in večjih mobilnih hišic. V kampu je tudi lokal, v poletnih mesecih nudijo tudi nekaj hrane.

PZA Benetič, Vinica – urejeno parkirišče za avtodome z vso potrebno oskrbo in uporabo sanitarij, omogočajo pa tudi spanje v urejenih sobah. Lokacija tik ob 150 let starem mlinu, kjer je urejen tudi lokal ter kopališče.

Kanu kamp Radenci ob Kolpi – prava lokacija za aktivne počitnice, ki vključujejo rafting ali supanje po Kolpi, kolesarjenje in pohodništvo. Lepo urejen kamp ob Kolpi, kjer lahko najamete tudi lesene glamping hiške za 2 ali 4 osebe. Gostom nudijo tudi zajtrke, imetnikom Avtokampi kartice pa nudijo popuste na bivanje in športne aktivnosti

Glamping Kolpa Resort, Krasinec – če bi želeli uživati v glamping šotoru, potem je to prava lokacija, ki je sicer od Kolpe oddaljena slab kilometer, je pa v resortu urejeno naravno kopališče. Na voljo so šotori za 2 in 4 osebe, dodatno lahko najamete tudi lesene hiške za 4 osebe.

Gostom je na voljo manjši lokal, kjer pripravijo zajtrke, za otroke je urejeno igrišče, dodatno pa se skupni prostor s kuriščem za prijetne večere.

Glamping Malerič, Dragatuš - v neposredni bližini Krajinski park Lahinja je urejen Glamping Malerič, ki omogoča najem štirih moderno opremljenih mobilnih hišic za štiri osebe, ki so postavljene ob naravni ribnik in urejeni nadkriti terasi, kjer je tudi jacuzzi. Dodatna ponudba je weellness z manjšim notranjim bazenom, fitnesom in savno.