Italija odprla meje v sredo, Avstrija jih odpira v četrtek

Datum objave
Kategorija
Statistika

Avstrija je danes kar malce nepričakovano sporočila, da bodo v četrtek, 4. junija 2020, odprli mejne prehode z vsemi sosednjimi državami. Izjema je meja med Avstrijo in Italijo, kjer pa so sicer danes odprli meje za vse evropske državljane.

Slovenci v Avstrijo brez potrdil, Avstrijci v Slovenijo brez potrdil od 5.6.

Po skorajda treh mesecih omejitev gibanja zaradi koronavirusa bo Avstrija odprla mejne prehode, je v sredo sporočil avstrijski zunanji minister.

Tako bodo mejni prehodi med Avstrijo in Slovenijo, Madžarsko, Slovaško, Češko, Nemčijo, Lihtenštajnom in Švico ponovno odprti brez omejitev. Odpravlja se zdravstvena kontrola na mejah in tudi do sedaj obvezna 14 dnevna karantena. Tako lahko slovenski turisti sedaj brez omejitev potujejo v Avstrijo.

Še vedno pa ostajajo omejitve oz. 14 dnevna obvezna karantena za italijanske potnike. Pogovarjajo se, da bi že v kratkem lahko odprli mejo za osebe, ki prebivajo v nekaterih regijah, kjer so razmere sedaj boljše npr. Južno Tirolsko, vendar pa bodo spremljali razmere na tedenski ravni in posledično sprejemali odločitve.

Avstrijski turist, ki te dni želi priti v Slovenijo, mora še vedno imeti potrjeno rezervacijo namestitve, bo pa njihov promet sproščen po 5. juniju, tako da od takrat naprej ne bo več potrebno imeti posebnih papirjev.

Italijani lahko potujejo med regijami, odprte meje za državljane EU

Italija je v sredo, 3. junija, odprla meje za vse državljane EU in tudi državljane Velike Britanije, Švice in Norveške. Potnikom po prestopu italijanske meje ne bo več potrebno v karanteno.

Hkrati s to odločitvijo pa je odprto tudi gibanje med italijanskimi pokrajinami.

Še vedno pa velja, da italijanski prebivalci ne morejo potovati v številne države. V Slovenijo lahko brez karantene potujejo le če imajo potrjeno rezervacijo v turistični namestitvi ali pa so v tranzitu npr. na Hrvaško in bodo Slovenijo zapustili v istem dnevu.