Hrvaška sprejela nove ukrepe za vstop v državo - na spisku tudi hitri testi

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaška vlada je sprejela nove ukrepe glede vstopa na Hrvaško, ki pričnejo veljati v četrtek, 1. aprila. Na tiskovni konferenci so predstavile osnovne novosti, več pa po znano po objavi odloka v hrvaškem uradnem listu. Po novem bodo na Hrvaško lahko vstopile tudi osebe, ki so že bile cepljene, in tiste, ki imajo negativni hitri antigenski test.

Novosti od 1. aprila​

Do konca marca lahko na Hrvaško brez karantene vstopijo samo osebe, ki imajo potrdilo o prebolelosti ali negativen PCR test.

Od 1. aprila pa bo Hrvaška omogočala vstop osebam, ki bodo imele tudi negativni hitri test ali potrdilo o cepljenju. Vsa potrdila oz. možnosti, ki po novem veljajo za vstop na Hrvaško:

  • Negativni hitri antigenski test - max. 48 ur od odvzema brisa (priznajo se testi narejeni v EU). V primeru, da bo oseba na Hrvaškem ostala več kot 10 dni, mora do desetega dne od izdaje prvega testa ponovno narediti hitri test
  • Negativni PCR test  - max. 48 ur od odvzema brisa
  • Potrdilo o cepljenju - veljajo vsa cepiva in sicer 14 dni po drugem cepljenju oz. v primeru, da gre za cepivo, ki se cepi samo enkrat, velja potrdilo 14 dni po prvem cepljenju. (v primeru prejetja prvega odmerka cepiva AstraZeneca, ko Slovenija omogoča prehod meje po 21ih dneh, je mogoč vstop na Hrvaško samo z dodatnim negativnim hitrim ali PCR testom.)
  • Potrdilo o prebolelem covid-19 - lahko je potrdilo o pozitivnem PCR ali hitrem testu ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 - vse oblike teh potrdil morajo biti starejše od 11 dni in ne več kot 180 dni. (Potrdilo o protitelesih ni več dovolj za prestop meje)

  • Vstop brez testa ali dodatnega potrdila > odredi se 10 dnevna karantena z možnostjo skrajšanja z negativnim hitrim ali PCR testom.

Novost je, da otroci mlajši od 7 let, ki potujejo skupaj s starši ali skrbniki, ki imajo ustrezna potrdila (hitri, PCR test, prebolelost ali cepljenje), sodijo med izjemo in lahko vstopijo brez negativnega testa ali karantene.

Še vedno bo zaradi hitrejše kontrole potrdil priporočljivo pred vstopom na Hrvaško izpolniti spletni obrazec Enter Croatia, ki pa ga bodo v naslednjih dneh prilagodili novim pravilom > www.entercroatia.mup.hr

Izjeme za prehod meje brez testa oz. karantene

Na spisku izjem za vstop na Hrvaško so še vedno: čezmejni delavci, šolarji, osebe, ki potujejo zaradi nujnih družinskih, zdravstvenih ali poslovnih razlogov, novinarji, zdravstveni delavci, pomorci, delavci v prometnem sektorju, diplomati, vojaki, policisti in zaposleni v civilni zaščiti ali humanitranih organizacijah.

Prost prehod je tudi za tranzitne potnike, ki pa morajo Hrvaško zapustiti v min. 12-ih urah.

Slovenski lastniki nepremičnin in plovil so v zadnjih dneh izrazili željo, da bi tako Slovenija kot tudi Hrvaška za njih naredili izjemo pri prehajanju meje s potrdili o lastništvu, vendar take izjeme v nove odloku žal ni.

Slovenija uvedla prepoved izhoda iz države v rdeče regije - velja od 29.3. do 12.4. >> 

Spisek odprtih kampov na Hrvaškem v začetku aprila >>