Francoski Trigano prevzel novomeško Adria Mobil

Datum objave
Kategorija
Statistika

Adria Mobil je prodana francoskemu Triganoju, še vedno pa bo ohranila samostojnost poslovanja in blagovno znamko Adria. Trigano pri nas poznamo predvsem po šotorskih prikolicah.

Novomeška Adria Mobil, ki sodi med enega vodilnih evropskih proizvajalcev vozil za prosti čas in zAdria Mobil prodana francoskemu Trigano - avtokampi.siaposluje več kot 1.600 ljudi, je z zaključkom prodajnega postopka družbe Protej postala del francoske skupine Trigano.

Trigano je podjetje z več kot 20 blagovnimi znamkami počitniških vozil ter 7.000 zaposlenimi. Je ena največjih skupin v evropski panogi počitniških vozil. Kot so poudarili v Adrii Mobil, so bila v okviru prodajnega postopka Proteja pridobljena vsa potrebna soglasja tržnih regulatorjev, neuradno pa se omenja prevzemna cena 200 milijonov evrov.

Adria Mobil ponos slovenskega gospodarstva
Predhodnik današnje Adrie Mobil je bil IMV, kjer so že leta 1965 izdelali prvo počitniško prikolico. Prvi avtodom so sicer izdelali že leta 1982, vendar so s serijsko proizvodnjo začeli 4 leta kasneje. Od leta 2002 v Adria Mobil izdelujejo tudi mobilne hišice, v Adria Mobil prodana francoskemu Trigano - avtokampi.siletu 2007 pa so kupili tudi špansko družbo  Sun Roller, ki je bila specializirana ravno za izdelavo mobilnih hišic. V letu 2015 so vstopili še na področje glampinga in pričeli z izdelavo različnih tipov luksuznih šotorov.

Adria Mobil počitniške prikolice in avtodome izvaža v več kot 30 evropskih držav, pa tudi v Azijo in Avstralijo, skupno pa imajo kar 450 prodajnih mest. V letu 2016 so prodali 11.840 počitniških vozil, kar na evropskem trgu pomeni 6,5% tržni delež, dodatno pa so izdelali še 1.400 mobilnih hišic.  Adria Mobil zaposluje več kot 1.600 ljudi, v letu 2016 pa je imela 355 milijonov evrov prometa.

V vseh letih poslovanja je Adria  Mobil dobila številne nagrade za inovativnost na področju industrije počitniških vozil in tudi na državnem področju. Tako je v letu 2017 podjetje dobilo nagrado zmagovalec slovenskega izvoza in državno nagrado za poslovno odličnost.

Adrio Mobil še vedno z blagovno znamko Adria
Iz Adria Mobil so sporočili, da je s prevzemom francoskega Triganoja podjetje vstopilo v stabilno, strateško lastniško strukturo, v okviru katere bo lahko tudi v prihodnje učinkovito izkoriščalo tržne priložnosti, ki jih ponuja rastoča panoga počitniških vozil, ter s tem uresničevala zastavljene strateške cilje dolgoročnega razvoja in rasti.
šotorske prikoliceTrigano - avtokampi.si

V ta kontekst sodi tudi ohranjanje dolgoletne tradicije blagovne znamke Adria ter ohranjanje samostojnosti poslovanja družbe Adria Mobil ter njenega poslovnega modela.

Trigano poznamo po šotorskih prikolicah
Skupina Trigano v sklopu 20 blagovnih znamk vključuje tudi počitniške prikolice, avtodome (npr. znamke Challenger, Rimor, Eura Mobil, Elnagh, Mobilvetta, Roller Team, Benimar, Caravelair, Silver, Sterckeman...) in mobilne hišice. Zanimivo je, da je Trigano tudi zelo velik proizvajalec baldahinov, šotorov in ostale kamping opreme, letno pa ima več kot 1,3 milijarde evrov prometa.

Pri nas je Trigano najbolj znan po šotorskih prikolicah, ki jih sedaj lahko kupite pri podjetju Kampix v Ivančni Gorici. V ponudbi pa imajo tudi velik del dodatne kamping opreme Trigano npr. mize, stole, ležalnike...