Digitalno covid potrdilo si uredite na portalu zVEM

Datum objave
Kategorija
Statistika

Slovenija je konec junija pričela izdajati tudi digitalno covid potrdilo, ki je standardizirana oblika potrdila o covid testiranju, cepljenju ali prebolelosti. Osebe lahko digitalno covid potrdilo dobijo na portalu zVEM, za dostop do portala pa je potrebno imeti digitalno potrdilo ali smsPASS. V začetku julija bodo cepljenje in prebolele osebe digitalno covid potrdilo prejele po pošti na dom, potrdilo pa bo možno dobiti tudi v lekarnah.

Evropsko digitalno covid potrdilo bo od 1. julija 2021 veljavno v vseh državah znotraj EU in tudi na Norveškem, v Islandiji, Švici in Lihtenštajnu.

Digitalno potrdilo je na voljo v pdf obliki na portalu zVEM. Pred potovanjem si ga lahko natisnete ali pa shraniti na mobilni telefon in ga na tak način pokažete ob morebitni kontroli covid potrdil na meji. V pripravi je tudi mobilna aplikacija, kjer bo omogočen dostop do digitalnega potrdila.

Vsako digitalno covid potrdilo vključuje osebne podatke, informacijo o negativnem covid testu ali cepljenju ali prebolelosti in QR kodo, ki ustreznim organom ustreza hitro preverjanje pristnost dokumenta.

Potnike pa opozarjamo, da digitalno covid potrdilo ni potna listina, zato za potovanje še vedno potrebujete veljavno osebno izkaznico ali potni list.

Žal pa imajo države po Evropi še vedno zelo različna pravila vstopa npr. glede veljavnosti negativnih testov, izjem za otroke ipd., Priporočamo, da tudi če imate digitalno potrdilo še vedno preveriti podatke glede vstopa v posamezno državo.

Pravila prehoda meje med Slovenijo in Hrvaško >>

Pravila prehoda meje med bližnjimi EU državami >>

Kako do digitalnega covid potrdila na zVEM portalu?

Digitalna potrdila se po državah EU že uporabljajo, uradno pa bodo v uporabi od 1. julija.

Za potovanje na Hrvaško bodo tudi po tem datumu še vedno dovolj tudi običajno potrdilo o testiranju, cepilni kartonček in potrdilo o prebolelosti, vendar si je zaradi hitrejšega preverjanja in s tem tudi hitrejšega prestopa meje bolje urediti digitalno covid potrdilo.

Do digitalnega potrdila so upravičene osebe, ki so:

- cepljenje z enim od cepiv proti COVID-19
- prebolele okužbo s SARS-CoV-2 in je od datuma pozitivnega rezultata testa (PCR) preteklo manj kot 180 dni
- opravile negativen hitri ali PCR test na COVID-19.

Za vstop v portal zVEM potrebujete digitalno potrdilo, ki ga izdajajo na upravnih enotah, obstaja pa tudi možnost hitre pridobitve preko Halcom - kvalificirano digitalno potrdilo P12. Dostop je omogočen tudi s smsPASS, ki ga ob upravnih enotah lahko dodatno uredite tudi na centrih za socialno delo, finančnih uradih, ministrstvu za pravosodje in nekaterih cepilnih centrih po Sloveniji.

S ustreznim potrdilom se prijavite v portal zVEM in že na prvi strani boste videli hitre povezave do digitalnih potrdil za testiranje, cepljenje ali prebolelost. Potrdila so pripravljena tudi v angleškem, italijanskem in madžarskem jeziku.

S klikom na link se vam pokaže vaše digitalno potrdilo, ki si ga potem prenesete na računalnik ali telefon. Priporočljivo si je potrdilo dodatno še natisniti ali pa v telefonu shraniti na mesto, kjer ga boste med potovanjem oz. prestopom meje hitro našli.

Več informacija o digitalnem covid potrdilu dobite tudi na > www.nijz.si