DARS pričenja s prenovo malih počivališč - poskrbljeno bo tudi za oskrbo avtodomov

Datum objave
Kategorija
Statistika

Slovenija je glede turističnih tokov zelo tranzitna država in vsako leto je več turistov z avtodomi. Na DARS so se odločili, da bodo na avtocestnem križu prenovili vsa manjša avtocestna počivališča, kjer ni bencinskih servisov in bodo v bodoče namenjena samo voznikom osebnih vozil in tudi avtodomov.

DARS bo prenovil vseh 12 malih avtocestnih počivališč

Na slovenskih avtocestah imamo 54 večjih postajališč z bencinskim servisom in 12 manjših, ki so namenjena predvsem počitku voznikom, ki potujejo na daljših potek.

DARS želi s prenovo urediti stanje na teh manjših postajališčih, jim dati enoten izgled, poleg parkirnih prostorov pa dodati še kakovostno dodatno ponudbo. Tako bo vsako postajališče imelo tudi okrepčevalnico, sanitarije, otroško igrišče, prostor za počitek z mizami in klopmi ter informacijsko točko z najpomembnejšimi prometnimi, turističnimi in vremenskimi informacijami.

Mala počivališča bodo zaradi dodatne varnosti opremljena bodo z videonadzorom. Na naše vprašanje glede možnosti oskrbe avtodomov na teh postajališčih pa smo dobili potrditev, da bo v prihodnje poskrbljeno tudi za za izpust odpadnih vod in praznjenje wc kaset avtodomov, dodali pa naj bi tudi polnilnice za električna vozila.

Z deli bodo pričeli že aprila, ko bodo zaradi del za približno 5 mesecev zaprli počivališča Zima sever, Polskava vzhod, Dolinsko, Povodje vzhod, Lipce jug, Studenec sever in jug. V nadaljevanju leta pa bo prenova potekala tudi na preostalih petih počivališč: Zima jug, Polskava zahod, Povodje zahod in Lipce sever.

Petrol na 18-ih lokacijah omogoča oskrbo avtodomov

Glede večjih avtocestnih postajališč pa ima Petrol kar 17 lokacij, kjer je omogočena oskrba avtodomov, dodatno pa tudi na bencinskem servisu v Rušah:

Primorska avtocesta in Vipavska hitra cesta

BS Lom - smer Postojna > Ljubljana
BS Vipava - smer Razdrto > Nova Gorica
BA Šempas - smer Nova Gorica > Razdrto

Dolenjska avtocesta

BS Podmreka - smer Trebnje > Ljubljana
BS Dul - smer Trebnje > Obrežje
BS Starine - v obe smeri
BS Zaloke - v obe smeri
BS Čatež - v obe smeri

Štajerska avtocesta

BS Lukovica - smer Ljubljana > Celje

Pomurska avtocesta

BS Lormanje - smer Maribor - Lendava
BS Grabonoš - smer Lendava - Maribor
BS Murska Sobota - v obe smeri
BS Pince - smer Lendava - Madžarska

Bencinski servis izven avtoceste

BS Ruše - lokacija pri hotelu veter