Mala slovenska avtocestna počivališča prijaznejša tudi do avtodomarjev

Datum objave
Kategorija
Statistika

DARS je odprl prvo prenovljeno malo avtocestno počivališče. Gre za počivališče Studenec sever na primorski avtocesti, ki ob celotni prenovi in dodatni ponudbi vključuje tudi parkirni prostor za avtodome in oskrbovalni camper stop stebriček za oskrbo počitniških vozil.

​DARS zaključuje s projektom prenove prvega sklopa sedmih malih počivališč na avtocestnem omrežju in v oktobru pa so pričeli s prenovo še dodatnih petih lokacij.

Video - prenovljeno počivališče Studenec sever, vir: DARS

S prenovo počivališč želijo na DARS-u izboljšati uporabniško izkušnjo na slovenskih avtocest. Mala avtocestna počivališča so prvi in morda tudi edini stik uporabnikov v tranzitu čez Slovenijo ter so tako ogledalo Slovenije. Skupna pogodbena vrednost prenove vseh 12 malih počivališč znaša 10,4 milijona EUR (brez DDV).

Avtocestna počivališča vključujejo oskrbo avtodomov

V začetku novembra je uporabnikom primorske avtoceste med Postojno in Razdrtim že na voljo prvo prenovljeno malo počivališče – Studenec sever, do konca meseca pa bodo odprli še šest prenovljenih počivališč:

- na primorski avtocesti Studenec jug, Studenec sever pa je že odprt

- na gorenjski avtocesti Povodje vzhod in Lipce jug

- na štajerski avtocesti Zima sever in Polskava vzhod

- na pomurski avtocesti Dolinsko jug.

V oktobru pa se je pričela prenova tudi še preostalih petih malih počivališč. Gre za lokacije: Zima jug in Polskava zahod na štajerski avtocesti, počivališči Povodje zahod in Lipce sever na gorenjski avtocesti ter počivališče Risnik na primorski avtocesti. Glede na potek del je pričakovati, da bodo zaključena do konca maja 2023.

Vsa mala počivališča bodo sedaj tipsko urejena in bodo poleg parkirnih prostorov vključevala tudi okrepčevalnico (izbran je že najemnik za vse lokacije, tako da bodo lokali odprti v kratkem), moderno urejene sanitarije, otroško igrišče ter prostor za počitek in rekreacijo, ki je opremljen z mizami, klopmi in zunanjimi fitnes napravami.

Za lastnike avtodomov je pomembno, da bo vsako počivališče imelo tudi nekaj daljših parkirnih mest, v bližini pa tudi camper stop stebriček za priklop na elektriko, svežo vodo in možnostjo izpusta kasete s fekalijami. Žal pa na lokaciji počivališča Studenec sever ni možnosti izpusta sive vode (gre za vodo iz umivalnika in tuša počitniškega vozila), prav tako tudi  Na to smo DARS že opozorili in upamo, da bo na ostalih lokacijah to še možno urediti.

Na počivališčih pa zaenkrat ni predvidenih parkirnih mest za počitniške prikolice. Parkirna mesta za avtodome so prekratka, saj je dolžina vozilo in prikolica običjano med 10 - 12 metrov. Tako je zaenkrat možno parkiranje le na prostoru, kjer je predvideno ustavljanje za avtobuse.

Vsa prenovljena postajališča bodo za večjo varnost opremljena z videonadzorom, predvidena pa je tudi montaža polnilnic za električna vozila in informacijske table s turistično ponudbo.

Še opozorilo za voznike, da je na prenovljenih počivališčih omejitev hitrosti omejena na 30 km/h, tako da upoštevajte postavljene hitrostne omejitve.