V Celju odprto novo postajališče za avtodome

Datum objave
Kategorija
Statistika

V Celju bo že konec tega tedna poskusno pričel obratovati sistem parkirišča P+R, ki vključuje tudi novo in moderno opremljeno postajališče za avtodome.

Za sistem parkiranja P+R (Park and Ride), ki so ga v Celju zgradili na Ulici XIV. Divizije (na južni strani mesta), so sredi maja prejeli uporabno dovoljenje, zato bodo pričeli s poskusnim obratovanjem.

Parkirišče so začeli graditi lani poleti, pozimi zaključili z gradbenimi deli in spomladi z nameščanjem opreme. Celotna investicija je vredna 450.000 €, od tega bodo 229.000 € dobili iz Celostnih teritorialnih naložb, ostali denar pa so zagotovili v proračunu.

Ob parkirišču urejen tudi PZA

Zgradili so 35 parkirnih mest za osebna vozila. 3 za invalidne osebe, 4 za električna vozila in tudi 8 parkirnih mest za avtodome.

Ker je parkirišče urejeno bližini starega dela mesta, je lokacija zanimiva tudi za avtodomarske popotnike. Obiskovalcem omogoča hiter dostop do kulturnih, zgodovinskih in turističnih znamenitosti, Mestnega parka in med drugim do Mestnega gozda.

Na P+R Celje je za avtodome urejena elektrika, voda, izpust odpadne vod in fekalij. Urejen je oskrbovalni otok z veliko samočistilno rešetko, tako da je izpraznitev odpadne vode in fekalnih rezervoarjev zelo preprosta.

Neposredno ob parkiriščih so postavljena stojal za kolesa v sistemu javne izposoje koles - KolesCE. Postavili so tudi servisno stojalo za nujna popravila koles in varovano pokrito kolesarnico.

Do uradnega odprtja bo parkiranje brezplačno, po tem pa se bo plačevalo za avtodome 2,50 € na dan oz. za 4 ure 2 €.