Smučanje v Italiji - informacije glede covid potrdil in zavarovanja odgovornosti

Datum objave
Kategorija
Statistika

Smučišča v Italiji so priljubljena destinacija slovenskih smučarjev. Med vikendi se radi odpravimo do smučišč v bližini npr. Trbiž – Višarje, Zoncolan, Sella Nevea ali Pinacavallo, za daljše obdobje pa so najbolj priljubljena smučišča v Dolomitih npr. Kronplatz, Arraba, 3 Zinnen, Civetta... Italija je s 1. aprilom ukinila covid potrdila za smučanje, so pa še vedno obvezne zaščitne maske na zaprtih žičnicah.

Smučanje v Italiji

Lansko smučarsko sezono so bila smučišča v Italiji zaprta, letos pa je bilo večji del sezone možno smučati s covid potrdili.

1. aprila pa je Italija ukinila covid pogoje za smučišča in turistične namestitve, še vedno pa ostaja PCT pogoj za vstop v državo.

Prav tako covid potrdila ostajajo za notranje prostore restavracij (predvidoma do 30.4.) in nekatere ostale storitve npr. bazene, wellnesse, diskoteke... V primeru restavracij in covid potrdil so izjema restavracije znotraj turističnih namestitev, kjer gostom hotela ni potrebno imeti covid potrdil v primeru penzionske namestitve.


Vstop v Italijo še vedno s PCT potrdilom

Italija je 1. februarja spremenila pogoje vstopa v državo in po novem se lahko vstopi s PCT potrdilom - cepljenje (dovolj je 2 x cepljenje), prebolelost ali negativni covid test.

Glede mejnih kontrol na slovensko – italijanski in avstrijsko – italijanski meji so te le občasne, seveda pa vas lahko italijanski policist ustavi tudi znotraj države in preveri covid potrdila.

Izjema glede covid potrdil pri vstopu v Italijo velja za tranzitne potnike (za max. 36h), za otroke stare do 6 let in prebivalce, ki živijo v bližini meje in se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja ter se tam zadržijo največ do 48 ur.

Otroci stari od 6 do 17,99 let potrebujejo za vstop v Italijo PCT potrdilo.

Potrebna potrdila za vstop v Italijo:

- potrdilo o polnem cepljenju, ki je starejše od 14 dni in ne več kot 9 mesecev (od 1.2. je skrajšana veljavnost potrdil o cepljenju na 6 mesecev, kar pa velja samo za storitve v Italiji). V primeru poživitvenega cepiva potrdilo velja že takoj po prejemu cepiva oz. nove QR kode in velja neomejeno ali

- potrdilo o prebolelosti, ki ni starejše od  6 mesecev od pozitivnega PCR testa

- potrdilo o polnem cepljenju + prebolelost - velja neomejeno časa

- negativen hitri covid test (veljavnost 48h) ali PCR test (72h)

- dodatno je obvezna še spletna prijava oseb na https://app.euplf.eu

Če ste v dvomih glede veljavnosti vašega covidnega potrdila po 1. februarju, potem ga lahko preverite tudi z italijansko aplikacijo Verificac19, ki jo v Italiji uporabljajo za preverjanje potrdil. Naložite si jo na telefon in poskenirajte vašo QR kodo.

Zavarovanje odgovornosti - Zavarovalnica Triglav, smučanje Italija - Avtokampi.si

Dodatno zavarovanje odgovornosti, obvezna čelada za otroke in strožji nadzor alkohola

Novost v letu 2022 za smučanje v Italiji je tudi obvezno zavarovanje odgovornosti. Morajo ga imeti vsi smučarji, je pa to zavarovanje namenjeno primerom, ko ste vi povzročitelj nesreče na smučišču in iz te polici se potem krijejo zahtevki tretje osebe oz. njegove zavarovalnice npr. za zdravljenje, prevoz s helikopterjem ipd.

Zavarovanje odgovornosti za italijanska smučišča lahko kupite na blagajni smučišča, kjer stane od 2,50 - 3 € na osebo na dan, še bolje in ceneje pa je to urediti pri domači zavarovalnici. Nekatere zavarovalnice imajo zavarovanje odgovornosti že vključeno tudi v zavarovanju potovanj v tujino oz. turističnih zavarovanj ali pa v zavarovanje stanovanja ali hiše, zato je to dobro preveriti pri zavarovalnici in pridobiti ustrezno potrdilo vsaj v angleškem jeziku.

Zavarovalna vsota ni določena, seveda je pa bolje, da je čim višja, saj so stroški zdravljenja v tujini običajno zelo visoki, zato priporočamo, da je zavarovalna vsota vsaj 50.000 €, še bolje pa 100.000 €.

Novost na smučiščih v Italiji je tudi, da morajo vsi otroci mlajši od 18 let med smučanjem nositi čelado, na smučiščih pa po novem poostreno kontrolirajo alkoholiziranost - določili so tudi najvišjo mejo alkohola med smučarji, ki je 0,5 promila, so pa kazni kar visoke.

Smučišče 3 Zinnen in celo leto odprt kamp >>

Smučišče Civetta >>

Zima na Južnem Tirolskem >>