Aktualne informacije o prestopu meja po Evropi

Datum objave
Kategorija
Statistika
609375 ogledov

Do sredine maja so številne evropske države že ukinile preverjanje covid potrdil na mejah. Zadnja med njimi je Avstrija, ki covid potrdil ne zahteva od 16. maja naprej. Na spisku držav brez covid potrdil so še Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Madžarska, Češka, Slovaška, Švica, Nizozemska, Danska, Norveška, Švedska, Islandija, Velika Britanija, Irska, Latvija, Poljska, Srbija, Severna Makedonija, Grčija, Albanija, Črna gora in Romunija.

Vstop v Slovenijo brez covid potrdil

Od 19. februarja 2022, za vstop v Slovenijo ni več covidnih omejitev. To pomeni, da ni več:

- potreben pogoj PCT o prebolevnosti, cepljenosti ali testiranju pri vstopu v Slovenijo in

- ni več napotitve v karanteno na domu.

V Sloveniji prav tako ni več potrebno nositi mask v javnih prostorih, izjema so zdravstvene ustanove in domovi za starejše.

Poskrbite za varnost na potovanju - 30% popust na celoletno zavarovanje >>

Hrvaška - covid potrdila ukinjena

Hrvaška vlada se je odločila, da od 9. aprila 2022, covid potrdila niso več potrebna pri vstopu v državo za potnike, ki prihajajo iz držav EU. Za ostale potnike iz tretjih držav so covid potrdila še potrebna.

Hrvaška tudi znotraj države ukinja vsa covid potrdila, potrebna bodo samo še za obisk zdravstvenih ustanov in domov za starejše, prav tako ukinja zaščitne maske v notranjih javnih prostorih.

Italija - za mejo še covid potrdila, za storitve ne več

Italija je 1. maja spremenila ukrepe - za vstop v državo je še potrebno imeti PCT covid potrdilo, za storitve znotraj države pa ne več. Tako covid potrdila niso več obvezna za restavracije, trajekte, avtobuse ipd.

Pri vstopu v državo ni več potrebno izpolnjevati PLF digitalne prijave oseb.

Zaščitne maske so v Italiji (veljavna je samo FFP2 maska) še vedno obvezne še na javnem prevozu, v gledališčih, kino in športnih dvoranah, drugod npr. v trgovinah in restavracijah pa niso več obvezne.

PCT pogoj je tako še vedno potreben za vstop v Italijo, saj je vlada podaljšala ta ukrep do konca maja. KOntrole na mejnih prehodih so redke, potniki, ki nimajo ustreznih covid potrdil, pa bodo lahko napoteni v petdnevno karanteno.

V Italiji lahko hitri covid test ureditev v lekarnah, najnižja cena pa je 15 € (lahko je tudi 20 ali 30 €). Našli smo spisek lekarn, kjer naj bi izvajali teste, je pa priporočljivo, da se na testiranje naročite > www.iomitesto.it

PCT pravila vstopa v Italijo:

Brez petdnevne karantene lahko vstopijo osebe, ki imajo:

- potrdilo o polnem covid cepljenju, ki je starejše od 14 dni in ni starejše od 9 mesecev* - v primeru poživitvenega odmerka je potrdilo veljavno neomejeno časa ali

- potrdilo o prebolelosti Covid-19 ali pozitivnem testu od katerega ni preteklo več kot 6 mesecev ali

- negativni hitri covid test star max. 48h ali PCR covid test star max. 72 ur od odvzema brisa

*Potrdilo o cepljenju za vstop v državo velja 9 mesecev, za storitve v Italiji pa samo 6 mesecev. Od 7.2. Italija omogoča tujcem podaljšanje potrdila o cepljenju ali prebolelosti z dodatnim negativnim hitrim testom, ki potem velja 48h.

Izjeme glede covid potrdil za vstop v Italijo:

- izjema glede covid testiranja velja za otroke mlajše od 6 let, starejši potrebujejo PCT potrdilo. V primeru storitev v italiji velja izjema za otroke maljše od 12 let.

- tranzitni potniki z lastnim prevozom za čas 36 h, vendar je tudi za njih potrebna spletna prijava

- potniki, ki v Italijo prihajajo z obmejnega območja, in se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja, kjer se zadržijo največ do 48 ur

- nujna poslovna / zdravstvena potovanja za max. čas 120 ur (obvezno potrdilo)

- prevozniki, obmejni delavci, šolarji in študentje na šolanju v sosednji državi

Več informacij o vstopu v Italijo >>

Avstrija - vstop brez PCT potrdil

Avstrija je 16. maja ukinila covid potrdila pri vstopu v državo!

Do 31.5. so zaščitne maske potrebne le še v trgovinah z nujnimi življenjskimi potrebščinami ter javnih prevoznih sredstvih (vlak, letališča, taxi) in zdravstvenih ustanovah. Odrasli potrebujejo FFP2 zaščitno masko, otroci 6 do vključno 13 let pa imajo lahko tudi običajno medicinsko masko. Mlajši od 6 let so glede maske izjema in je ne potrebujejo.

Od 1.6. naprej bodo zaščitne maske obvezne samo še v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

Nemčija - Slovenija nič več na rizičnem seznamu

Nemčija je v začetku marca umaknila Slovenijo s seznama rizičnih držav. Za vstop v Nemčijo brez karantene za potnike iz Slovenije so kljub temu še vedno potrebna PCT potrdila, ni pa več potrebna elektronska prijava vstopa. Izjema so otroci mlajši od 12 let.

Potrebna potrdila za vstop v Nemčijo iz Slovenije brez karantene:

- potrdilo o cepljenju s 3 odmerki oz. do 30.9. veljata tudi 2 odmerka in v tem primeru velja potrdilo 270 dni

- potrdilo o prebolelosti (pozitiven PCR test starejši od 28 in ne več kot 90 dni)

- negativni hitri ali PCR covid test max. 48h

Med izjeme poleg otrok do starosti 12 let sodijo tudi tranzitni potniki in prevozniki.

Več informacij o pogojih vstopa v Nemčijo > 

Madžarska - vstop brez covid potrdil

Slovenski državljani lahko vstopijo na Madžarsko brez omejitev oz. covid potrdil.

V turističnih namestitvah in restavracijah ni potrebno predložiti potrdila o cepljenju, potrdila o prebolelosti niti hitrega ali PCR covid testa.

Češka - vstop brez covid potrdil od 9. aprila

Češka je 9. parila ukinila vsa covid potrdila za vstop v državo.

Slovaška - brez covid potrdil od 6. aprila

Slovaška je v začetku aprila ukinila covid potrdila za vstop v državo, enako velja za storitve po državi, tudi zaščitne maske niso več obvezne v notranjih javnih prostorih npr. javni prevoz, gledališča, muzeji, restavracije...

Poljska - brez covid potrdil

Od konca marca lahko potniki vstopijo na Poljsko brez posebnih covid potrdil, ki prav tako niso potrebna za storitve znotraj države.

Švica - vstop brez covid potrdil

Od 17. 2. 2022 dalje potniki, ki prihajajo iz Slovenije za vstop v Švico ne potrebujejo več potrdila o cepljenju, prebolelosti ali testiranju. Ukinja se tudi obveza izpolnjevanja vstopnega obrazca.

Francija - vstop s PCT potrdilom

Francija za vstop v državo še vedno zahteva PCT potrdilo, znotraj države pa so covid potrdila potrebna samo še za storitve obiska zdravnika, bolnišnice ali domov za starejše osebe.

Zaščitna maska so od 14.3. potrebna samo še v zaprtih javnih prevozni sredstvih in zdravstvenih ustanovah.

Vse EU države so na francoskem zelenem seznamu, potniki iz teh držav pa za vstop v Francijo potrebujejo:

- negativen hitri ali PCR, ki ni starejši od 24h od odvzema brisa (Slovenija je na rizičnem seznamu EU držav, zato je veljavnost testa krajša od običajnih 72h) - za večino storitev znotraj Francije covid test ni dovolj in je potrebno imeti PC pogoj (več o tem spodaj)

- potrdilo o cepljenju - dva odmerka cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca + najmanj 7 dni od cepljenja ali eden odmerek cepiva Janssen + 28 dni. Za osebe stare 18 let ali več velja potrdilo o cepljenju za vstop v državo 9 mesecev

- potrdilo o prebolelosti, ki je starejše od 11 dni in ne več kot 6 mesecev

Test oz. druga covid potrdila so obvezna za vse potnike stare 12 let ali več, dodatno je potrebno na spletu izpolniti tudi obrazec - izjava za čast >>

Nizozemska - brez covid potrdil

Nizozemska je sredi aprila sprostila vstop v državo, tako da covid potrdila niso potrebna, enako velja tudi za storitve znotraj države in zaščitne maske.

Belgija - potreben PCT

Belgija od potnikov iz EU še vedno zahteva veljavno covid PCT potrdilo:

- negativni hitri test veljaven 36h ali PCR test veljaven 72h

- potrdilo o prebolelosti starejši od 14 dni in ne več kot 180 dni

- potrdilo o polnem cepljenju

Izjema glede covid potrdil so otroci mlajši od 12 let.

Španija

Španija je priljubljena počitniška destinacija in od potnikov, ki so stari 12 let ali več, pri vstopu zahteva naslednja potrdila:

- negativni hitri covid test, ki ne sme biti starejši od 24 ur, ali PCR test ne starejši od 72 ur

- potrdilo o prebolelosti covid-19, ki je starejši od 11 dni in ni starejši od 180 dni

- potrdilo o polni cepljenosti (2 odmerka ali eden v primeru cepiva Janssen), ki je starejši od 14 dni in ne več kot 270 dni. V primeru poživitvenega cepiva velja potrdilo neomejeno.

Potniki na poti v Španijo, ki imajo EU covid potrdilo, ne potrebujejo izpolnjevati spletnega obrazca glede prijave vstopa. Ostali pa  morajo 48 ur pred prihodom izpolniti spletni obrazec za zdravstveni nadzor (Formulario de Control Sanitario) na spletni strani Spain Travel Health - www.spth.gob.es, kjer se prejme QR kodo, ki se jo pokaže ob vstopu v Španijo (vsaka oseba mora imeti svojo QR kodo povezano s potovanjem). Obrazec morajo izpolniti tudi potniki v tranzitu.

Dodatno so vsi potniki, ki v Španijo vstopijo preko letališč in pristanišč zdravstveno pregledani – nadzor obsega meritev temperature (meja je 37,5 stopinj), pregled dokumentacije ter vizualni pregled.

Ob vstopu v Španijo lahko španski organi potnike, ki prihajajo iz rizičnih držav (tudi Slovenija) naključno testirajo ali od potnikov zahtevajo, da v 48 urah po prihodu sami in na lastne stroške opravijo testiranje in rezultat sporočijo zdravstvenim organom.

V Španiji so še vedno obvezne maske v zaprtih javnih prostorih, znotraj države pa za večino storitev covid potrdila niso več potrebna.

Več informacij najdete na: https://www.spth.gob.es

Portugalska

Za vstop na Portugalsko so še vedno potrebna covid potrdila o cepljenju (veljaven 270 dni), prebolelosti (veljaven 180 dni), dovolj pa je tudi negativen covid test npr. hitri test je veljaven 24h, PCR pa 72h.

Ni pa več potrebno izpolnjevati elektronske prijave za vstop v državo.

Izjema glede covid potrdil velja za otroke mlajše od 12 let.

Srbija​ - brez covid potrdil od 3.5.

Srbija je v začetku maja ukinila covid potrdila za vstop v državo.

zaščitne maske so obvezne že v zdravstvenih ustanovah.

Bosna in Hercegovina - vstop z PCT potrdilom

Bosna in Hercegovina je omogoča vstop osebam, ki imajo enega od pogojev:

> negativni hitri ali PCR test, ki ni starejši od 48h - velja za potnike iz EU, za ostale države pa je test lahko star 72h

> polno cepljenje +  14 dni

> potrdilo o pozitivnem testu ali prebolelosti covid-19, ki je starejše od 14 dni in ne več kot 180 dni.

Izjema velja za otroke mlajše od 7 let, prevoznike in tranzitne potnike.

Tranzit čez Neum poteka nemoteno in ni potrebno imeti dodatnih dokazil za potovanje iz Hrvaške proti južni Dalmaciji in Črni gori.

Severna Makedonija - brez covid potrdil

Od 19.4. 2022 covid potrdila za vstop v Severno Makedonijo niso več potrebna.

Črna gora - od 11.3. vstop brez covid potrdil

Črna gora je 11. marca 2022 ukinila covid potrdila za potnike pri vstop v državo.

Določena potrdila so potrebna le še ob obisku zdravstvenih ustanov v Črni gori.

Grčija - covid potrdila niso več obvezna

Grčija je 1. maja ukinila covid potrdila za vstop v državo.

Turistom pa še vedno priporočajo, da izpolnite spletno prijava vstopa v državo (uradno sicer obvezno), kar lahko opravite na spletni strani > https://travel.gov.gr.

Albanija - ukinitev covid potrdil

Od 1. maja Albanija ne zahteva več covid potrdil pri vstopu v državo.

zaščitne maske so samo priporočljive v zaprtih javnih prostorih.

Datum objave
Kategorija
Statistika
609375 ogledov