Orkanska burja na Krku prevračala avtodome in prikolice

Datum objave
Kategorija
Statistika

Ob koncu prejšnjega tedna smo opozarjali na možnost orkanske burje ob hrvaški obali, kar se je na koncu resnično dogodilo. Na žalost pa je v kampu Omišalj prevrnilo nekaj avtodomov in počitniških prikolic.

V zadnjih letih so tudi na našem območju vse bolj prisotni ekstremni vremenski pojavi. Če imamo poleti pogosto zelo vroče dneve, ki jim sledijo močne poletne nevihte, pa imamo spomladi in jeseni dneve z močnimi vetrovi, ko s kopnega zapiha burja, težave pa lahko povzroči tudi močan jugo.

Veter je zelo nevaren predvsem za kampe, saj je večina stvari na odprtem. Drevesa, ki dajejo prijetno senco, se v vetru spremenijo v največjo nevarnost, saj se predvsem pri borovcih hitro lomi veje oz. veter podira kar cela drevesa, ki potem padejo na kamping parcele.

Sunki burje tudi do 197 km/h

Ob začetku tedna (13. in 14. maj) je bila za območje Kvarnerja in severne Dalmacije (Velebit) napovedana močna burja z orkanskimi sunki nad 150 km/h. Že v noči na ponedeljek je pričelo močneje pihati, vendar na dokaj neobičajnem delu, ko je veter veliko škode povzročil v središču Zagrebu.

Tudi ob morju so bili močnejši sunki, ki pa so se v orkanske spremenili v torek zjutraj. Tako so na mostu na otok Pag zabeležili sunke od 180 do 197 km/h, na mostu na otok Krk pa je pihalo okoli 130 – 150 km/h.

Moč sunkov burje je odvisna tudi od konfiguracije terena in prenovljeni kamp Omišalj na otoku Krk ima parcele urejene v nekakšnem »lijaku«, ki se s hriba spušča proti morju. V kampu so goste opozarjali, da prihaja močna burja in da naj vozila parkirajo tako, da bodo z nosom vozila obrnjeni proti vetru.

Žal nekateri opozoril niso upoštevali in predvsem vozila v prvi vrsti ob morju je prevrnilo. Kako močno je pihalo je vidno tudi s fotografije, kjer je prevrnjen večji avtodom, katerega teža presega 5 ton.

Nekaj poškodovanih baldahinov in kamping kuhinj je tudi v kampu Oštro v Kraljevici, kjer kljub dodatnim ojačitvam platno in nosilne palice niso zdržale sunkov burje.

Kaj storiti v primeru napovedi orkanske burje

V primeru napovedi orkanske burje je potrebno predvsem na lokacijah na Kvarnerju (celina ali vzhodni del otokov Krk, Rab in Pag) in pod Velebitom (Senj, Paklenica, Ražanac) poskrbeti za dodatno varnost.

Poleg pravilnega parkiranja vozila svetujemo tudi dodatno varovanje z močnejšimi povezovalnimi trakovi – gurtnami, s katerimi pritrdimo avtodom ali prikolico na tla. To je skorajda obvezno za vse, ki kampirate v prvi vrsti ob morju. Poskrbite, da so vse tedne in paviljoni pospravljeni, saj v vetru hitro postanejo nevaren leteč objekt.

Šotoristom pa v takem vremenu ni drugega kot da čim prej pospravijo šotor in se odpravijo na bolj varne lokacije.

Če pa vas tako neurje ujame, potem svetujemo, da se umaknete v zidane objekte, kar v kampih običajno pomeni v sanitarije. Ne rešujte kamping opreme, ampak poskrbite za svoje življenje.