Novo mesto - obišči dolenjsko prestolnico z avtodomom

Datum objave
Kategorija
Statistika

Novo mesto z okolico je zanimivo tudi za avtodomarje, saj so lani v bližini starega mestnega jedra odprli moderno urejeno parkirišče za avtodome. Med vikendi se lahko sprehodite po Trški gori, kjer so odprte tudi zidanice, priporočamo ogled Dolenjskega muzeja, kolesarjenje ob reki Krki ali pa veslanje po njej.

V Novo mesto jesti, piti in se svežega zraka naužiti! Pridite v mesto, ki ga objema reka Krka, se sprehodite po prenovljenem Glavnem trgu z rotovžem in arkadami, si oglejte stolno cerkev Sv. Nikolaja z oltarno sliko slavnega Benečana Tintoretta, Frančiškanski samostan in cerkev Sv. Lenarta. Obiščite Breg, ki je z drobnimi hišicami najbolj slikovit del mesta nad reko Krko.

Novo mesto velja za evropsko najdišče z do sedaj največ odkritimi železnodobnimi bronastimi situlami. V Dolenjskem muzeju je postavljena stalna arheološka razstava situl in predmetov povezanih s situlsko umetnostjo, ki pričajo o sijaju in blišču Novega mesta v evropski prazgodovini. V muzeju je na ogled tudi razstava Leon Štukelj 1898-1999, ki predstavlja življenje znanega olimpionika.

Reka Krka daje Novemu mestu svojevrsten pečat, hkrati pa ponuja številne priložnosti za aktivno preživljanje počitnic. Po reki Krki se v poletnih mesecih lahko podate s tradicionalnim splavom ali pa na SUP deski oz. s kajakom. Ta romantične duše pa priporočamo obisk Gradu Otočec, ki je edini vodni grad v Sloveniji in leži na otočku sredi reke Krke.

Kaj početi v Novem mestu in spisek pohodniških ter kolesarskih poti dobite na > www.visitnovomesto.si

Odprte zidanice na Trški gori

Na Trški gori so se vinogradniki organizirali in pripravili skupno odprtje zidanic (po principu osmic), ki bo letos odprte vsak vikend.

Priporočamo pohod do vrha Trške gore 428m , kjer je romarska cerkev Marijinega rojstva zgrajena leta 1623 in od koder je lep razgled na Novo mesto z reko Krko, Gorjance, Krško dolino… Pohod lahko pričnete pri Kmetijski šoli Grm (Sevno 13), kjer lahko tudi parkirate avtodom. Izlet je primeren tudi za družine.

Z obiskom katere od odprtih zidanic pa boste podprli lokalne vinogradnike. Ob tradicionalnem cvičku vam bodo ponudili tudi ostala domača vina in penine ter različne narezke.

Vsako soboto in nedeljo bo od skupno 11 zidanic odprtih vsaj nekaj, spisek pa je objavljen na informativni tabli pri kmetijski šoli in na www.trskagora.si

Vikend - 22.5. do 23.5. - odprte zidanice:

Restavracije v bližini PZA Novo mesto​

Če boste avtodom parkirali v Novem mestu, kjer lahko tudi prespite, pa je v bližini nekaj odličnih gostiln in picerij, tako da zagotovo ne boste ostali lačni.

V neposredni bližini PZA Novo mesto je ob reki Krki gostišče Loka, v starem delu mesta zelo priporočajo picerijo Kralj Matjaž ali pa restavracijo Fink & Situla. Samo 10 minut hoje od PZA pa je v Irči vasi tudi restavracija Hiša Fink, ki je prejemnica nagrade Michelin plate 2020.

Lokacije urejenih parkirišč za avtodome v Novem mestu

PZA Novo mesto >>

PZA Stara Vrtnarija Grm - urejene sanitarije, wifi >>

PZA Pri Belokranjcu - Novo mesto >>

Parkirišče Gostilna Dolenj'c >>

PZA v sklopu kampa Polje - Dolenjske Toplice >>

Dom Vahta >>