Nove omejitve v Obalno - kraški regiji, uporaba parkirišč za avtodome ne bo več dovoljena

Datum objave
Kategorija
Statistika

V soboto, 27.2., bo Obalno - kraška regija ponovno uvrščena na rdeč seznam, tako da bodo uvedeni strožji pogoji za vstop in izstop, ki bodo podobni tistim, ki veljajo za prehod državne meje. Iz ministrstva za notranje zadeve so nam javili, da prenočevanje v avtodomih na parkiriščih v tej regiji po novem ne bo več dovoljeno.

Obalno - kraška regija gre v soboto na rdeč seznam

Od sobote, 27.2., bodo veljale strožje za prehod Obalno - kraške regije ter prepoved zbiranja ljudi (sedaj je bilo omogočeno zbiranje do 10 oseb).

V tej regiji so od  sobote lahko osebe, ki imajo tam stalno ali začasno bivanje ter osebe, ki izpolnjujejo določene pogoje oz. sodijo med izjeme. Tako od sobote uradno ne bo več možno uporabiti parkirišča za avtodome za prenočevanje, čeprav parkirišči v Izoli ostajata odprti, saj lokaciji omogočata tudi parkiranje osebnih vozil domačinov.

Avtodomarjem svetujemo, da se še v petek odpeljejo na lokacijo, kjer je odprto parkirišče za avtodome v drugi slovenski regiji. Spisek nekaterih odprtih parkirišč je tukaj > 

Dodatni pogoji za prehod regije

Osebe morajo po novem za vstop ali izstop iz Obalno – kraške regije imeti podobno kot za prehajanje državne meje:

> negativen hitri ali PCR test, ki ni starejši od 48 ur ali

> potrdilo o pozitivnem testu, ki je starejši od 21 dni in ni starejši od 6 mesecev

> zdravniško potrdilo o prebolelosti covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev.

 > potrdilo o cepljenju zoper covid-19 - od prejema drugega odmerka cepiva proizvajal-ca Biontech/Pfizer je preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Dodatno je potrebno izpolniti lastnoročno podpisano izjavo (PDF izjave - print)

Izjeme za vstop v rdečo regijo

Med izjeme za prehajanje Obalno – kraške regije sodijo samo npr. prihod na delo, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnost, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam zaradi oskrbe ali nege družinskih članov, dostop do nujnih storitev, lekarn in zdravstvenih storitev, izvajanje vzdrževalnih del na zemljišču za člane istega gospodinjstva in tranzit čez statistično regijo ali v sosednjo državo ali do svojega prebivališča