Naj kamp Adria - spisek najboljših kampov v Sloveniji in na Hrvaškem za sezono 2022

Datum objave
Kategorija
Statistika

Avtokampi.si je že 12. leto zapovrstjo pripravil izbor Naj kamp Adria, v katerem ljubitelji kampiranja čez sezono glasujejo za najboljše kampe, mobilne hišice, glamping resorte in postajališča za avtodome v Sloveniji in na Hrvaškem. Podelitev nagrad je bila 10. novembra v okviru Hrvaškega kamping kongresa v Šibeniku.

Najboljša kampa v Sloveniji za sezono 2022 sta kamp Šobec in kamp Bela krajina - Podzemelj, na Hrvaškem pa med večjimi kampi Lanterna Premium, Kovačine in Straško, med manjšimi kampi pa Polidor, Draga in Slanica.

Najboljše mobilne hišice so v kampu Aminess Atea Resort, najboljši glamping je Glamping Mountain Fairy Tale ter najboljše postajališče za avtodome PZA Planica.​

Kamp Straško je tudi absolutni zmagovalec in je prejel največje število glasov med vsemi kampi.

Kampiranje je vsako leto bolj priljubljeno

Avtokampi.si je portal, ki združuje ljubitelje kampiranja in aktivnih počitnic. Letno ga obišče več kot 2 milijona uporabnikov, ki na enem mestu dobijo vse potrebne informacije o ponudbi kampov v regiji. Našo kamping kartico sedaj uporablja že več kot 54.000 kampistov, ki imajo v več kot 200 kampih določene popuste.

Po dveh covidnih turističnih sezonah, je letošnja minila brez dodatnih ukrepov, kar se je poznalo tudi pri številu gostov v kampih. Številni turisti si sedaj še bolj želijo preživeti dopust v naravi in kampiranje nudi prav to. Gostje se lahko prosto gibajo zunaj, uživajo v športnih aktivnostih, animaciji, se kopajo v morju, jezerih ali rekah in obiščejo zanimive kraje.

Slovenski kampi so do konca septembra beležili rekordne številke in 2,2 milijona nočitev, kar je 34 % več kot lansko leto, od tega pa kar 600.000 nočitev ustvarijo domači gostje.

Hrvaški kampi so do začetka novembra beležili skorajda 21 milijonov nočitev, kar je 11 % več kot v rekordni sezoni 2019 in 22 % več kot lani. Najštevilčnejši so nemški kampisti z 8,5 milijona nočitvami, na drugem mestu pa so z 2,8 milijona nočitvami gostje iz Slovenije.

Slovenija - največ nagrad gre kampom na Gorenjskem in v Beli krajini

Izbor Naj kamp Adria že 12. leto poteka pod pokroviteljstvom podjetja Adria Dom iz Črnomlja, ki sodi med največje proizvajalce mobilnih hišic in glamping šotorov, ki svoje izdelke prodaja v kar 30 držav po svetu.

Med večjimi slovenskimi kampi je največ glasov kampistov prejel kamp Šobec iz Lesc, ki se v zadnjih letih lahko pohvali s številnimi investicijami od ureditve novih parcel do prenove bungalovov, restavracije in recepcije. Na drugem mestu je odličen kamp Bled, na tretjem pa moderno urejen River Camping Bled, ki je dodatno v kategoriji mobilnih hišic osvojil drugo mesto.

Med manjšimi domačimi so najbolj priljubljeni kampi ob reki Kolpi. Prvo mesto gre v kamp Bela krajina - Podzemelj, kjer poskrbijo za aktivne počitnice, saj imajo prenovljen športni center, adrenalinski park in številne možnosti športov na sami reki. Na drugem mestu je sosednji kamp Big Berry iz Primostka, na tretjem pa kamp Kolpa iz Vinice.

V Sloveniji imamo tudi vse več postajališč za avtodome in kot kaže so pri avtodomarjih najbolj priljubljene lokacije, ki nudijo dodatno ponudbo v zimskem in tudi poletnem času.

Največ glasov je prejel PZA Planica, ki je urejen v sklopu prenovljenega Nordijskega centra. Na drugem mestu je PZA na smučišču Kope in na tretjem PZA na Rogli.

Naj glamping imajo v Tržiču

V kategoriji najboljših glamping resortov je prvo mesto osvojil Glamping Mountain Fairy Tale iz Tržiča, kjer so letos ponudbo dopolnili z novimi lesenimi hišica ob katerih so tudi lesene kadi z vročo vodo.

Druga nagrada gre v Glamping Bloško jezero in tretja v Glamping Olimia Adria Village, ki deluje v sklopu Term Olimia in gostom nudi bivanje v modernih glamping šotorih.

Najboljši kampi v Istri, Kvarnerju in Dalmaciji

Na Hrvaškem so na splošno najbolj priljubljeni kampi v Istri, ki se lahko pohvalijo tudi z najboljšo kvaliteto, Slovenci pa najraje kampiramo na Kvarnerju in letos so po številu slovenskih nočitev na prvem mestu kampi na otoku Lošinj, sledi Medulin, Novalja, Umag, Vrsar in Funtana.

Med velikimi istrskimi kampi je zmagal kamp Lanterna Premium, kjer vsako leto pripravijo kakšno novost in letos so uredili romantično naselje hišic Punto Blu z neskončnim bazenom in prekrasnim pogledom na Novigrad ter zaliv reke Mirne. Na drugem mestu je priljubljen kamp Valkanela iz Vrsarja, na tretjem pa kamp Istra Premium v Funtani z odlično ponudbo za družine.

V Funtano gre tudi prvo mesto med manjšimi kampi, ki jo je prejel kamp Polidor. Gre za enega redkih celo leto odprtih kampov v Istri, kjer so povečali število parcel, letos pa gradijo še savne. Na drugem mestu je lani odprt wellness kamp San Servolo pri Bujah, na tretjem pa kamp Lighthouse iz Savudrije.

Na Kvarnerju je letošnji zmagovalec kamp Kovačine z otoka Cres, kjer gostje lahko uživajo na peščeni plaži in kampirajo v senci borovcev ter oljk. Na drugem mestu je kamp Čikat iz Malega Lošinja in na tretjem kamp Ježevac Premium z otoka Krk.

Med manjšimi kampi na Kvarnerju je največ glasov prejel kamp Draga iz Moščeniške Drage, ki ga vodi mlada slovenska ekipa, ki poskrbi, da se gostje počutijo domače. Sledita kampa Mali iz Baške in Rapoča iz Nerezin na Lošinju.

Najboljši večji dalmatinski kamp je tudi letos kamp Straško iz Novalje, ki je tudi med vsemi kampi prejel največ glasov. Slovenci imajo radi veliko sence na parcelah in odlično otroško animacijo, ki jo nudi ta kamp. Drugo mesto gre v kamp Šimuni na Pagu, tretje pa v kamp Adriatic v Primoštenu.

Med manjšimi kampi v Dalmaciji je prvo mesto osvojil kamp Slanica – otok Murter, ki s peščeno plažo privablja družine z majhnimi otroki, lokacija kampa pa nudi prekrasen pogled na Kornate. Drugo mesto je osvojil kamp Šibuljina v bližini Paklenice, tretje pa novejši kamp Olea na otoku Pag.

V kategoriji FKK kampov gre prvo mesto v kamp Ulika v Poreču, ki nudi pristno kampiranje in zelo mirno lokacijo, čeprav je blizu mesta. Drugo mesto je osvojil kamp Koversada iz Vrsarja in tretje kamp Baldarin z otoka Cres.

Najboljše mobilne hišice imajo v Njivicah

20 let je od postavitve prvih mobilnih hišic v kampih, ki so priljubljene predvsem pri gostih, ki so predhodno obiskovali apartmaje ali hotele, si pa želijo dodatne ponudbe, ki jo nudijo kampi.

Prvo mesto za mobilne hiške gre v kamp Aminess Atea Resort v Njivicah na otoku Krku, kjer omogočajo tudi najem hišic s privatnim ogrevanim bazenom.

Drugo mesto je osvojil River Camping Bled in tretje kamp Vita, ki deluje v sklopu Term Tuhelj in kjer gostom ob kopanju v bazenih nudijo tudi wellness s savnami in masažami.

Vsem nagrajencem čestitamo!