Hrvaška z novim letom vstopa v schengen in za plačilno sredstvo prevzame evro

Datum objave
Kategorija
Statistika

Potrjeno je, da bo Hrvaška že 1. januarja vstopila v schengensko območje, kar pomeni konec nadzora na notranjih mejah z EU. Z novim letom Hrvaška prevzema evro kot novo plačilo valuto, s kunami pa bo možno plačevanje še do vključno 14. januarja.

Konec policijske kontrole na meji med Slovenijo in Hrvaško

Svet EU je v četrtek, 8. decembra 2022, dal dokončno zeleno luč za vstop Hrvaške v schengen.

To pomeni, da od 1. januarja 2023 naprej ne bo več kontrole na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško, enako tudi na meji z Madžarsko in Italijo - pomorski prehodi. Bo pa posledično strožja mejna kontrola na novih zunanjih schengenskih mejah z Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno goro.

Odprava kontrole s 1. januarjem velja za vse cestne in pomorske mejne prehode, na hrvaških letališčih npr. na letališču v Zagrebu pa bo odprava mejne kontrole za lete znotraj EU pričela veljati 26. marca 2023. Zamik v datumih je posledica tehničnih zadev, saj morajo na letališčih spremeniti izhode brez mejne kontrole.

Odprava mejne kontrole pomeni, da na mejnih prehodih ne bo več policistov, kar pa ne pomeni, da bodo potniki lahko potovali brez veljavnih osebnih dokumentov. Ti bodo še vedno potrebni, saj se lahko zgodil, da bodo potniki deležni kontrole znotraj Hrvaške in v tem primeru je potrebno imeti veljaven osebni dokument npr. osebno izkaznico ali potni list.

Kune se poslavljajo, na Hrvaškem bomo plačevali z evri

Hrvaška bo 1. januarja 2023 uvedla evro kot plačilno sredstvo, s kunami pa bo možno plačevanje še do vključno 14. januarja.

Do takrat vam bodo v trgovinah, restavracijah in tudi v kampih ter hotelih še morali vzeti gotovino v kunah, preostanek denarja pa vam bodo morali vrnili v evrih. Plačila z bančnimi karticami pa bodo avtomatsko samo še v evrih. Bankomati na Hrvaškem bodo že takoj po polnoči ob dvigu denarja izplačevali evre.

Fiksni menjalni tečaj je 1 € za 7,5345 kune oz. 100 kun je 13,27 €.

Hrvaške kune boste lahko še celo leto brez dodatne provizije zamenjali v evre na vseh bankah in poštah na Hrvaškem, od 1.1. 2024 naprej pa bo menjava možna samo še v Hrvaški narodni banki.

Za turiste, ki bodo na Hrvaškem čez novo leto, priporočamo, da plačila izvajajo z bančnimi karticami, v primeru potreb po gotovini pa, da imajo s seboj nekaj več evrov, saj v času od 15.12. do 15.1. pričakujemo manjše število delujočih bankomatov, ki jih morajo prilagoditi na novo valuto. Zemljevid delujočih bankomatov je objavljen na spletni strani > https://bankomati.hub.hr/

Po novem bo za turiste največja sprememba pri dvigu gotovine z bančno kartico na hrvaških bankomatih, kjer so bile kar visoke provizije, ki veljajo za države, kjer evro ni plačilno sredstvo npr. 1 % od zneska oz. minimalno 2,50 - 5 €. Z uvedbo evra na Hrvaškem lahko pričakujemo, da bo ta strošek nižji. Večina slovenskih bank ima fiksno provizijo za dvig evrov na tujem bankomatu v znesku 0,70 – 0,85 €. Opozarjamo, da ta višina provizije velja le dvig denarja na bankomatih z bančno kartico. Za dvig denarja na bankomatih s kreditno kartico bodo provizije še vedno precej višje npr. min 15 € oz. 5 – 6 % zneska.