Hrvaška je spremenila pogoje vstopa v državo - covid potrdila potrebna tudi za zelena območja

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaška je v sredo zvečer v uradnem listu objavila nov odlok o omejitvi vstopa v državo, ki po novem tudi od potnikov iz zelenih območij zahteva covid potrdila za vstop brez karantene. Do sedaj je namreč veljalo, da osebe, ki pridejo iz zelene regije, lahko vstopijo brez dodatnih potrdil o negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti.

Obvezna covid potrdila tudi za zelene države

Glede na novi odlok, ki je pričel veljati 1. julija, je vstop na Hrvaško brez karantene omogočen le osebam, ki imajo digitalno covid potrdilo s QR kodo. Za vstop na Hrvaško je dovolj tudi še staro potrdilo o negativen covid testu, o cepljenju (tudi cepilni kartočnek ali cepilna knjižica) ali potrdilo prebolelosti.

To po novem velja tudi za osebe, ki prihajajo iz zelenega območja po covid zemljevidu ECDC, enako tudi oranžno in rdeče obarvane države.

Bo pa od sobote Slovenija dala Hrvaško v celoti na zeleni seznam in tako omogočala povratek s hrvaške obale brez dodatnih covid potrdil oz. bo potrebno imeti samo potrdilo o bivanju v zeleni regiji.

Izjema glede covid potrdil za Hrvaško še vedno velja za otroke mlajše od 12 let, ki potujejo skupaj s starši ali skrbniki, ki izpolnjujejo pogoje za vstop, za potnike v tranzitu za max. 12 ur, diplomate, čezmejne delavce, za nujna poslovna potovanja in potovanja zaradi družinskih ali zdravstvenih razlogov.

Na Hrvaškem priporočajo, da pred vstopom v državo izpolnite spletni obrazec Enter Croatia, kjer vnesete podatke o kraju bivanja, osebne podatke in po novem naložite tudi potrdila, ki jih imate za prestop meje. Dodatna potrdila glede rezervacije namestitve za vstop na Hrvaško niso potrebna.

Novi pogoji za vstop na Hrvaško

Ne glede na covid obarvanost države je po novem za vstop na Hrvaško brez karatene potrebno imeti:

- veljavno digitalno covid potrdilo s QR kodo – lahko je v papirni ali digitalni obliki na telefonu. V Sloveniji lahko digitalno covid potrdilo dobite na portalu zVEM, v začetku julija ga bodo vsem prebolelim in cepljenim poslali po pošti, izdajali pa naj bi ga tudi v lekarnah.

Potniku, ki prihaja iz EU in še nima digitalnega covid potrdila, se dovoli vstop brez karantene tudi če ima pisno potrdilo:

- negativni hitri test max. 48 h od odvzema brisa (dovolj je natisnjeno potrdilo od izvajalca testiranja ali iz sistema zVEM)

- negativni PCR test max. 72h od odvzema brisa (pisno potrdilo)

- polno cepljenje po pravilih proizvajalca (dovolj je tudi cepilni kartonček ali cepilna knjižica, še bolje je imeti potrdilo iz sistema zVEM). V primeru cepiv Pfeizer, AstraZeneca in Moderna po drugem cepljenju ni potrebno čakati še 14 dni, vendar pa potrdilo ne sme biti starejše od 210 dni. V primeru cepiva Janssen, kjer je predviden samo en odmerek, pa je potrebno po cepljenju počakati 14 dni, potrdilo pa ne sme biti starejše od 210 dni

- prebolelost in da je oseba znotraj 6 mesecev bila cepljena z vsaj enim odmerkom kateregakoli cepiva, potrdilo o cepljenju pa ni starejše od 210 dni

- enkratni odmerek cepiva Pfizer ali Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju

- enkratni odmerek cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju

- prebolelost ali pozitivni covid test, ki je starejši od 11 dni in ne več kot 180 dni.

Potniki iz EU lahko vstopijo na Hrvaško tudi brez testa ali dodatnega potrdila, vendar se jim v tem primeru odredi 10 dnevna karantena, ki jo lahko skrajšajo z negativnim hitrim ali PCR testom narejenim na Hrvaškem.