Vzhodna slovenska regija je na novem covid zemljevidu ECDC obarvana zeleno

Datum objave
Kategorija
Statistika

ECDC - Evropski center za nadzor bolezni je v četrtek, 24.6., objavil nov covid zemljevid zelenih, oranžnih in rdečih držav. V nasprotju z našimi strokovnjaki, ki so napovedali zeleno celotno Slovenijo, je ECDC zeleno obarval samo vzhodno Slovenijo.

Kar se tiče obarvanosti Hrvaške, pa je ECDC v četrtek najprej objavil zemljevid, kjer je bila celotna Hrvaška sive barve, kar pomeni, da niso dobili podatkov, v noči na petek pa so zemljevid popravili in sedaj je celotna Hrvaška zelena - zemljevid ECDC

Zelena vzhodna slovenska regija in Hrvaška​

ECDC ima Slovenijo razdeljeno na dve regiji in sicer glede na kohezijske regije na vzhodno in zahodno.

V Vzhodno regijo, ki je po novem obarvana zeleno, sodijo statistična območja:

- Jugovzhodna Slovenija (Trebnje, Ribnica, Sodražica, Kočevje … ), Posavska, Zasavska (Litija, Zagorje, Trbovlje, Hrastnik), Savinjska (Vransko, Gornji grad, Mozirje … ), Koroška, Podravska, Pomurska in tudi Primorsko – notranjska (Loška dolina, Bloke, Cerknica, Pivka, Postojna, Ilirska Bistrica).

Na Hrvaškem je bila do sedaj zelena samo Panonska regija, kot kaže popravljeni zemljevid, pa je sedaj zelena celotna država.

Potovanje po Evropi iz zelenih območij

Zelena obarvanost vzhodne slovenske regije pa ne pomeni kar avtomatičnega prestopa meje brez dodatnih potrdil, saj ima vsaka evropska držav svoje zahteve in spiske. Enako bo tudi po 1.juliju, ko bo po celoti EU veljalo digitalno zeleno potrdilo, ki pa je samo standardizirano covid potrdilo, države pa bodo še vedno same določale pogoje vstopa.

Hrvaška ima v odloku zapisano, da lahko potniki, ki prihajajo na Hrvaško iz zelenih območij, vstopijo brez dodatnih potrdil npr.  negativnih covid testov ali potrdil o prebolelosti ali cepljenju. Prebivalci zelene vzhodne slovenske regije lahko sedaj na Hrvaško vstopijo brez dodatnih potrdil. Potniki iz zahodne slovenske regije npr. Kranj, Kamnik, Ljubljana, Cerkno, Idrija, Kobarid, Nova Gorica, Vipava, Sežana, Kozina, Koper... pa morajo za vstop na Hrvaško še vedno imeti meti negativni hitri test ali pa potrdilo o cepljenju ali prebolelosti.

Slovenija prav tako kot Hrvaška omogoča vstop iz zelenih območij brez dodatnih covid potrdil, vendar pa je razlika v tem, da mora vlada potrditi nov spisek zelenih območij in ga objaviti v uradnem listu. Slovenija je 24.6. objavila nov seznam rizičnih držav, ki pa je bil narejen na podlagi prvo objavljenega zemljevida ECDC, kjer je bila Hrvaška še sivo obarvana. Slovenija je med zelena območja uvrstila samo Panonsko Hrvaško, Jadranska Hrvaška, Zagreb in Severna Hrvaška pa so še vedno na oranžnem seznamu, kar pomeni, da je ob povratku s hrvaške obale še vedno potrebno imeti covid potrdila (hitri test 48h, cepljenje, prebolelost ali izjeme nepremičnin s hitrim testom za 72h). Oseba, ki nima teh potrdil, je napotena na 10 dnevno karanteno.

Več informacij o vstopu na Hrvaško in povratku v Slovenijo >>

Upamo, da bo ministrstvo za notranje zadeve v kratkem popravilo spisek zelenih držav in naj na podlagi novih podatkov uvrstilo tudi celotno Hrvaško, ker bi pomenilo, da se iz vseh hrvaških regij lahko Slovenci vrnemo brez covid potrdil in brez karantene.

Za prihod iz zelenega območja pa Slovenija zahteva potrdilo o bivanju v zeleni regiji npr. prijava gosta, plačilo kampiranja ali druge namestitve. Če je šel potnik v zeleno regijo direktno iz Slovenije, potem je lahko tam tudi krajši čas kot 5 dni in potrdilo mora biti samo za dneve od odhoda do vrnitve. Če pa potnik je v zeleno območje prišel iz rdečega npr. iz Egipta v Italijo, pa mora na zelenem območju ostati vsaj 5 dni, da se lahko v Slovenijo vrne brez covid potrdil in mora imeti potrdilo o bivanju za vsaj 5 dni.

Novosti na slovenskem spisku rizičnih držav

Slovenija je sprejela nov spisek zelenih, oranžnih in rdečih držav, ki prične veljati v soboto, 26. junija.

Na zeleni seznam, kar pomeni vstop brez dodatnih covid potrdil, so bile dodane Madžarska, Islandija, večji del Nemčije, ZDA, Kitajska in Libanon, že od prej pa na ta seznam sodijo tudi Avstrija, Češka, Slovaška,

Na oranžnem seznamu so celotna Belgija, Švica, Luxemburg, Črna gora, Estonija in Ciper ter ob treh hrvaških regijah še nekaj regij v južni Italiji, nemška regija enoti Baden-Württemberg in Saarland,  osrednji Grčiji, Franciji, Španiji, na Portugalskem, Švedskem, Danski in Norveški. Za vstop iz teh območij so potrebna cvodi potrdila np. negativni hitri test ali potrdilo o prebolelosti ali cepljenju.

Med rdečimi državami na slovenskem seznamu je še vedno tudi Nizozemska, čeprav je na zemljevidu ECDC že obaravana oranžno, enako tudi Andora, Irska, Lihtenštajn in določene regije v Španiji in na Švedskem. Med rdeča območja sodijo tudi Turčija, Egipt, Tunizija in Rusija. Za vstop iz rdečih območij brez karantene je mogoč samo s potrdilom o cepljenosti ali prebolelosti. Vstop je dovoljen tudi z negativnim PCR testom (hitri test ni dovolj), ki velja 72h od odvzema brisa, kljub temu pa se osebo napoti v 10 dnevno karanteno na domu.

Celoten spisek zelenih, oranžnih in rdečih držav (pdf) >>

Več informacij o vstopu v evropske države >>