Avstrija z letom 2024 uvaja enodnevno vinjeto za vožnjo po avtocestah

Datum objave
Kategorija
Statistika

V Avstriji so se odločili, da bodo pri vinjetah, ki so potrebne za vožnjo po njihovih avtocestah, dodali še eno kategorijo in sicer dnevno vinjeto. S tem pa bodo povišali ceno do zdaj najbolj prodajane 10 dnevne vinjete. Višja bo cestnina tudi za tovorna vozila.

Avstrijska enodnevna vinjeta

V Avstriji že od leta 1997 za vožnjo po avtocestah potrebujete vinjete. Njihova vlada se je odločila, da bo v prodajo za leto 2024 dodala še dnevno vinjeto za osebna vozila oz. vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5t (velja tudi v primeru vleke prikolice).

Enodnevna vinjeta bo zanimiva predvsem za voznike, ki se npr. samo za en dan odpravijo na izlet ali smučanje v Avstrijo ter tudi za turiste, ki se odpravijo na morje za več kot 10 dni, saj bodo v tem primeru po novem lahko kupili 2 enodnevni vinjeti, kar bo ceneje kot nakup dveh 10 dnevnih vinjet.

Ker pa danes ni nič več ceneje, so hkrati z uvedbo nove vinjetne kategorije, napovedali še povišanje cene najbolj prodajanje 10 dnevne vinjete. V novem letu bo cena te višja za kar 16 % in sicer z 9,90 € bo cena poskočila na 11,50 €.

Ob tem pa so zapisali, da je bila sprememba sistema obračuna vinjetnih kategorij potrebna tudi zato, da se ni povišala cena letna vinjete, ki bi sicer poskočila na več kot 110 €.

Cene avstrijskih vinjet v letu 2024

NOVO – enodnevna avstrijska vinjeta 8,60 €

Cena 10 dnevne avstrijske vinjete 11,50 € (stara cena 9,90 €)

Cena 2 mesečne avstrijske vinjete 28,90 € (stara cena 29 €)

Cena letne vinjete 96,40 € (enaka cena kot v letu 2023)

Podražitev cestnine tudi za težja vozila

Ob spremembi cen vinjet pa so sporočili, da bodo naslednje leto podražili ceno elektronskega cestninjenja za vozila, ki presegajo največjo dovoljeno maso 3,5t. Tako bo cestnina višja za 7,4%.

Nakup avstrijske vinjete

Ob pisanju novice smo preverili cene avstrijskih vinjet na spletu in našli kar nekaj ponudnikov, ki omogočajo hiter nakup vinjet, vendar po cenah, ki so tudi za 60% višje od uradnih.

Priporočamo vam, da avstrijske vinjete kupite pri nas npr. na Petrol ali AMZS, prodajajo jih tudi na cestninski postaji predora Karavanke ali pa pri spletnem ponudniku avstrijskih avtocest ASFINAG.

Ob spletnem nakupu velja omeniti še to, da če kupujete kot fizična oseba, potem bo veljavnost vinjete šele 18. dan po nakupu. V primeru nakupa kot pravna oseba pa te omejitve ni.