Bodo še pred sezono izdani novi turistični boni?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Turizem je ena tistih dejavnosti, ki je ob koronakrizi utrpela največ škode. Lani je Slovenija vsem prebivalcem omogočila koriščenje turističnih bonov, njihovo veljavnost pa podaljšala do konca letošnjega leta. Da bi zadržali domače goste v Sloveniji, naj bi na ministrstvu razmišljali še o eni izdaji turističnih bonov za sezono 2021.

Od lanskega junija do letošnjega maja je bilo v unovčenih 46 % oz. 942.214 turističnih bonov. Glede vrednosti je ta procent nekoliko nižji, saj niso bili vsi boni porabljeni v celoti. Od skupno 345 milijonov evrov turističnih bonov je bilo do sedaj porabljenih nekaj več kot 129 milijonov oz. 37 %.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo naj bi bil v pripravili nov interventni zakon za turizem in gospodarstvo. Z njim naj bi dobili novo izdajo turističnih bonov za leto 2021, ki bi jih lahko porabili za prenočevanje v kampih, hotelih, sobah ali apartmajih, dodatno pa bi jih lahko porabili tudi za druge storitve npr. oglede znamenitosti, muzejev, različne aktivnosti...

Lansko leto je vsaka odrasla oseba dobila turistični bon v vrednosti 200 €, otroci do 18. leta starosti pa v vrednosti 50 €. Vsota letošnjih bonov naj bi bila nižja, bo pa še vedno možno izkoristiti tudi neporabljene turistične bone iz lanskega leta.

Ob tem na ministrstvu razmišljajo tudi o drugih ukrepih npr. o povrnitvi stroškov za pripravo prireditev, če bodo te zaradi ukrepov odpovedane, nadomestilo za izpad dohodka turističnih podjetij, nadomestilo za regres …