Kakšna covid potrdila so potrebna za smučanje v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Franciji, Švici in BiH

Datum objave
Kategorija
Statistika
14109 ogledov

Bliža se smučarska sezona in kot kaže bodo tudi letos pri obisku smučišč zelo pomembne informacije glede covid ukrepov in potrebnih PCT potrdil. V zadnjih tednih razmere glede koronavirusa niso najbolj vzpodbudne, zato so nekatere države že zaostrile pogoje, ki bodo veljali na smučiščih. Avstrija je sprejela predpis, po katerem so smučišča v času zaprtja države lahko odprta. V Italiji pripravljajo sistem preverjanja covid potrdil, ki naj bi omogočil varno smučanje.

Ker se razmere hitro spreminjajo, se lahko tudi pogoji uporabe smučišč med zimsko sezono še spremenijo. Vsem smučarjem, ki bodo potovali v tujino, svetujemo, da si pravočasno uredite EU covid potrdilo opremljeno s QR kodo.​

Zadnje informacije:

- Italija je za 6.12. napovedala uvedbo strožjih covid ukrepov. Za hotele, apartmaje in kampe bo obvezno PCT potrdilo, glede smučišč pa je zaenkrat predvideno, da bo za smučanje v belih in rumenih regijah dovolj PCT potrdilo, za oranžne regije pa bo obvezno imeti potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Zaenkrat je samo regija Furlanija - Julijska krajina na rumenem seznamu, vse ostale regije so na belem.

- Francija razmišlja o uvedbi PCT potrdil tudi za smučanje. Vse je odvisno od podatka o 7 dnevni incidenci in če bo ta presegla 200 primerov, bodo tudi za smučišča oz. nakup smučarskih kart potrebna covid potrdila.

- Avstrijska smučišča so lahko odprta kljub zapori države, ki naj bi trajala do 12. decembra. Trenutno so odprta samo smučišča na ledenikih npr. Mölltal, Kaprun, Dachstein. V petek 3.12. se odpira smučišče Gerlitzen / Osjoščica, Nassfeld / Mokrine pa 11.12.

Slovenija - smučanje ob PCT pogoju​

V Sloveniji za obisk smučišč oz. žičniških naprav trenutno velja PCT pogoj (cepljenje, prebolelost ali covid testiranje). Ob nakupu smučarske karte bo tako kot lani potrebno pokazati veljavno PCT potrdilo in osebni dokument. Izjema so otroci, ki so mlajši do 12 let.

Uporaba zaščitne maske je potrebna v notranjih prostorih, na javnih prevozih, kamor sodijo tudi žičnice, in tudi zunaj, če med osebami, ki niso iz istega gospodinjstva, ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5m. Obvezna je uporaba kirurške ali FFP2 maske (maska iz blaga ni dovolj), med izjeme glede uporaba mask pa sodijo samo otroci mlajši od 6 let.

PCT dokazila:

- Prebolelost: dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni in ni starejši od 180 dni

- Cepljenost: dokazilo (digitalno ali pisno potrdilo o cepljenju, cepilna knjižica) o covid-19 cepljenju, s katerim oseba izkazuje, da je prejela 2. odmerek enega od cepiv Pfeizer, Moderna, Sputnik, CoronaVac, AstraZeneca ali kombinacijo dveh predhodno naštetih cepiv ali dokazilo o prejemu 1. odmerka cepiva Janssen.

Osebe, ki so covid prebolele, in so se v obdobju 180 dni od pozitivnega PCR testa tudi cepile, zadostuje že en odmerek cepiva.

Potrdilo o cepljenju prične veljati takoj po prejemu zadnjega odmerka cepiva.

- Testiranje: negativen hitri test, ki ni starejši od 48h, ali negativen PCR test, ki ni starejši od 72h.

Predprodaja smučarskih kart za slovenska smučišča >>

Tek na smučeh - hit lanske zimske sezone >>

Italija – za smučanje bo potrebno PCT potrdilo

V Italiji so napovedala odprtje smučišč, vendar z upoštevanje covidnih potrdil. Od 6. decembra naprej bodo veljala strožja pravila, saj Italija za določene storitve npr. notranje prostore restavracij (na terasah ne bo potreben), muzeje in športne prireditve uvaja PC potrdilo, za hotele, kampe in apartmaje pa PCT potrdilo, ob tem pa skrajšuje veljavnost potrdil o cepljenju na 9 mesecev.

Za smučanje na smučiščih v regijah, ker ni veliko covidnih primerov in so zato uvrščene na beli in rumeni seznam, bodo po zadnjih podatkih še vedno dovolj PCT covidna potrdila npr. EU potrdilo s QR kodo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju. Za smučišča v regijah s slabšo covidno situacijo, ki bodo na oranžnem seznamu, pa bo potrebno PC potrdilo (covid test ne bo dovolj za smučanje). Če se bo regija znašla na rdečem seznamu, pa sledi zaprtje smučarskih centrov za vse smučarje.

Trenutno so vse italijanske regije na belem seznamu, samo  regija Furlanija Julijska krajina je od 29.11.prestavljena na rumeni seznam. Izjema glede covid potrdil ostajajo otroci mlajši od 12 let (za mejne prehode oz. vstop v Italijo so izjema samo otroci mlajši od 6 let).

Na italijanskih smučiščih bo v zaprtih žičniških napravah npr. gondole ali pokrite sedežnice kapaciteta zmanjšana na 80%, če pa se bodo covid razmere poslabšale, se lahko zgodi, da bodo uvedli omejitev največjega števila smučarjev.

Na zaprtih žičnicah je potrebno nositi zaščitne kirurške ali FFP2 maske - izjema so otroci mlajši od 6 let.

Na smučiščih v Dolomitih so pripravili poseben sistem nakupa smučarskih kart in preverjanja covid potrdil, ki bo veljal v letošnji zimski sezoni in s katerim želijo zagotoviti varno smučanje:

- smučarsko karto boste lahko kupili na spletu - shop.dolomitisuperski.com ali na prodajnem mestu na smučišču

- na spletni strani, še lažje pa kar na mobilni aplikaciji Dolomiti Superski, boste naredili svoj profil in k njemu dodali covid potrdilo s QR kodo in ga povezali s številko smučarske karte.

- preverjanje veljavnosti covid potrdila bo potrebno urediti vsak smučarski dan, zato bo najbolje, da boste imeli na mobitelu naloženo aplikacijo Dolomiti Superski, kjer boste imeli shranjeno covid potrdilo

- covid potrdilo bo možno potrditi tudi na prodajnih mestih ob nakupu npr. dnevne smučarske karte (zaradi gneče smučišča priporočajo, da se to uredi s pomočjo mobilne aplikacije)

-v aplikaciji boste lahko imeli shranjene smučarske karte in covid potrdila za vse družinske člane

Covid potrdila za vstop v Italijo:

- negativni hitri ali PCR covid test, ki ni starejši od 48h

- polno covid cepljenje (2 odmerka oz. v primeru cepiva Janssen en odmerek), od zadnjega odmerka je preteklo vsaj 14 dni - od 6.12. bo potrdilo o cepljenju v Italiji veljavno samo še 9 mesecev

- potrdilo o prebolelosti covid – veljavno 6 mesecev.

Predstavitev smučišč v regiji Furlanija - Julijska krajina >>

Družinsko smučanje na smučišču Civetta >>

Odlično smučišče 3 Zinnen in zimsko kampiranje v Sextenu >>

Avstrija – zaprtje države, smučišča so uradno lahko odprta

V Avstriji so se covid razmere novembra poslabšale, zato so sprejeli ukrep o zaprtju države od 22. novembra za minimalno 10 dni, bolj realno pa še z enim 10 dnevnim podaljšanjem do 12. decembra. 

To pomeni, da bodo v tem času zaprti hoteli, kampi, restavracije, trgovski centri ... Ljudje pa se lahko odpravijo samo v službo, šolo, v trgovine s hrano ali na individualno rekreacijo. To velja tudi za cepljene in prebolele osebe.

Glede smučišč pa je v zadnjem trenutku prišla informacija, da so tudi v času zaprtja države od 22.11. do 12.12. smučišča v Avstriji lahko odprta ob upoštevanju 2G oz. PC pogoja. To pomeni, da lahko žičnice uporabljajo le osebe, ki so cepljene ali so covid prebolele - negativni hitri ali PCR covid test ni dovolj. Izjema so otroci mlajši od 12 let. Obvezna je tudi FFP2 maska na vseh zaprtih žičnicah.

Konec novembra so odprta smučišča na ledenikih npr. na  ledeniku Möllltal, ledeniku Dachstein, manjši del smučišča Kitzübchel, ledenik Kitzsteinhorn / Kaprun in ledenik Stubaier. Odprt je tudi manjši del smučišča Schladming.

V napi bližini se 3. decembra odpira smučišče Osojščica / Gerlitzen, prav tako smučišče Obertauern, smučišče Turracher Höhe in Bad Kleinkirchheim 8. decembra, Katschberg je otvoritev napovedal za sredi decembra.

V nadaljevanju smučarske sezone v Avstriji bo še vedno veljalo PC covid pravilo, izjema so otroci mlajši od 12 let. Smučarsko karto bo možno kupiti samo s covid potrdilom, če jo boste kupili na spletu, jo boste morali v sistemu povezati s covid potrdilom. En primer spletnega sistem potrjevanja smučarskih kart Skidata >>

Za mladostnike iz tujine stare od 12  - 18 let v Avstriji še pripravljajo posebna pravila, saj trenutno ne sodijo med izjemo oz. ta velja samo za avstrijske šolarje, katerim za smučanje veljajo tudi negativni covid  "Ninja testi", ki jih trikrat tedensko opravljajo v šolah.

Opozarjamo na to, da so v Avstriji pogoji za smučanje strožji kot pa za vstop v državo. Pri vstopu je še vedno dovolj npr. negativni PCR covid test.

Veljavno avstrijsko 2G oz. PC, ki je potrebno bo smučanje, vključuje:

- Potrdilo o polnem cepljenju, ki bo od 6. decembra naprej veljalo samo še 9 mesecev (do takrat velja 12 mesecev) od prejema drugega odmerka cepiva. Za podaljšanje veljavnosti potrdila je potreben dodaten odmerek cepiva. Osebe, ki so cepljene s cepivom Janssen (samo eden odmerek), imajo veljavno covid potrdilo samo do 3. januarja 2022. Po tem datumu bo potrebno dodatno cepljenje.

- Potrdilo o prebolelosti se dokaže s pozitivnim PCR testom, ki ni starejše od 180 dni. Potrdilo o protitelesih ne velja več.

Zaščitna maska - od 22.11. naprej je zopet obvezna uporaba FFP2 maske v vseh zaprtih prostorih in tudi na zaprtih žičnicah. Izjema glede nošenja zaščitnih mask so otroci mlajši od 6 let, za otroke od 7 - 14 leta pa je dovolj tudi samo zaščita ust npr. smučarska ruta.

Smučanje na avstrijsko koroških smučiščih >>

Obertauern - vrhunsko smučišče 2 uri od Slovenije >>

Zimsko kampiranje ob smučiščih v Sloveniji in Avstriji >>

Smučanje v Franciji brez covid potrdil

Francoska smučišča so konec novembra objavila informacijo, da zaenkrat covid potrdila za smučanje še niso potrebna. Se pa rzamere slabšajo in francoska vlada je napovedala, da če bo 7 dnevna incidecna presegla 200 primerov na 100.000 prebivalcev, bodo tudi za smučišča uvedli obvezna PCT potrdila, ki jih bo potrebno pokazati ob nakupu smučarske karte. Glede na zadnje podatke se to lahko zgodi že v začetku decembra.

Kljub temu pa morajo smučarji iz Slovenije imeti veljavna covid potrdila, saj tako zahtevajo že pravila vstopa v Francijo. Covid potrdila so potem potrebna tudi za obisk npr. restavracij (tudi zunanje terase). Izjema so otroci mlajši od 12 let.

Zaščitne maske so potrebne na zaprtih žičniških napravah in v kolonah pred njimi, kjer ni mogoče zadostiti medosebni razdalji. Izjema glede starosti pri nošenju mask so otroci maljši od 11 let..

Ob veljavnem covid potrdilu je pred vstopom v Francijo potrebno tudi izpolniti »izjavo za čast«. Izjema so otroci mlajši od 12 let. Obrazec (PDF)

PCT potrdila, ki so veljavna v Franciji:

- potrdilo o cepljenju – velja 7 dni po drugem odmerku cepiva Pfeizer, Moderna ali AstraZeneca oz. 28 dni po prvem odmerku cepiva Janssen ali 7 dni po prvem odmerku cepiva v primeru prebolelosti

- potrdilo o prebolelosti – velja od 11 dneva po okužbi in do 6 mesecev po okužbi

- potrdilo o negativnem hitrem ali PCR covid testu, ki ni starejše od 24h (Slovenija je na rizičnem seznamu EU držav, zato je veljavnost testa krajša od običajnih 72h).

Smučanje v Švici brez covid potrdil, smučišča lahko določijo strožja pravila

Švicarska smučišča so bila lani celotno zimo normalno odprta in kot kaže bo tako tudi letos. Država zaenkrat ni dala posebnih zahtev glede covid potrdil in smučanja, se pa lahko smučišča sama odločijo ali bodo smučarji pri njih potrebovali potrdila glede cepljenja, prebolelosti ali negativnega covid testa.

Bo pa potrebno imeti covid potrdila za obisk restavracij – izjema otroci mlajši od 16 let.​ Na smučiščih bodo še vedno veljala pravila glede medosebne razdalje in na zaprtih žičnicah bo potrebno nositi zaščitno masko.

Seveda pa ne smemo pozabiti na covid potrdila ob vstopu v Švico. Za vse potnike morate izpolniti spletno prijavo vstopa v državo > https://swissplf.admin.ch

Glede covid potrdil je za vstop v Švico potrebno imeti:

- potrdilo o polnem cepljenju ali potrdilo o prebolelosti, ki ne sme biti starejše od 6 mesecev

- potrdilo o negativnem covid testu (hitri test veljaven 48h ali PCR test veljaven 72h), vendar pa je v tem primeru potrebno v Švici opraviti še en test in sicer 4 – 7 dni po prihodu v državo. Test je plačljiv. V primeru, da ste v Švici manj kot 4 dni, potem ne potrebujete delati drugega testa.

Izjema glede covid potrdil so otroci mlajši od 16 let in tranzitni potniki.

Zimska oprema avtodomov in prikolic po Evropi >>

Datum objave
Kategorija
Statistika
14109 ogledov