Kakšna covid potrdila so potrebna za smučanje v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Franciji, Švici in BiH

Datum objave
Kategorija
Statistika
187090 ogledov

Zbrali smo informacije o potrebnih covid potrdilih za smučanje v Sloveniji, Italiji, Avstriji in ostalih bližnjih državah. Za smučanje v Sloveniji, Avstriji, Švici in BiH covid potrdila niso potrebna, prav tako od 14.3. tudi v Franciji in od 1.4. v Italiji.

Ker se razmere hitro spreminjajo, se lahko tudi pogoji uporabe smučišč med zimsko sezono še spremenijo. Vsem smučarjem, ki bodo potovali v tujino, svetujemo, da si pravočasno uredite EU covid potrdilo opremljeno s QR kodo.​

Zadnje informacije:

- Italija od 1.4. covid potrdila niso več potrebna za smučanje, so pa še vedno potrebna za vstop v državo

- Avstrija od 24.3. so ponovno obvezne zaščitne maske v zaprtih žičniških napravah in v vrstah pred njimi​

- Francija 14.3. ukinja covid potrdila za večino dejavnosti znotraj države in tudi za smučanje, zaščitne maske so potrebne samo še v gondolah

- Slovenija s 21.2. ukinja PCT potrdila za smučanje in tudi za vse ostal turistične storitve

Slovenija - od 21.2. smučanje brez PCT pogojev

Od 21. februarja je obisk smučišč po Sloveniji možen brez dodatnih covid potrdil!

Enako velja tudi za hotele, apartmaje, kampe in vse ostale storitve po državi. Prav tako so odpravljene karantene in s tem tudi covid potrdila za vstop v Slovenijo.

Tek na smučeh - hit zimske sezone >>

Italija – od 1.4. smučanje brez covid potrdil

Od 1.4. 2022 Italija za smučanje ne zahteva več covid potrdil, so pa potrebne zaščitne maske FFP2 (izjema so otroci mlajši od 6 let) za zaprte žičniške naprave in PCT potrdilo za vstop v državo.

Prav tako covid potrdila niso več potrebna za hotele, kampa in apartmaje, trgovine, so pa potrebna še za notranje prostore restavracij.

Covid potrdila za vstop v Italijo

V Italijo lahko brez karantene vstopijo osebe, ki imajo PCT potrdilo o polnem cepljenju, ki za prestop meje velja 9 mesecev (za storitve v Italiji velja samo 6 mesecev*), potrdilo o prebolevnosti, ki velja 6 mesecev, ali potrdilo o negativnem hitrem (48h) ali PCR testu (72h).

Dodatno je potrebno pred vstopom v Italijo izpolniti spletni obrazec prijave bivanja - European Digital Passenger Locator Form (dPLF).

*tujci lahko covid potrdilo o cepljenju podaljšajo z negativnim hitrim testom, ki potem velja 48h.

Izjema glede covid potrdil in covid testov pri vstopu v Italijo so otroci mlajši od 6 let, tranzitni potniki za 36 ur (potrebna je spletna prijava), prevozniki v mednarodnem prometu, osebe, ki v Italijo prihajajo z obmejnega območja, in se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja, kjer se zadržijo največ do 48 ur ter za nujna poslovna ali zdravstvena potovanja za max. 120 ur.

Potniki, ki niso cepljeni ali preboleli covid, lahko v Italijo vstopijo le ob upoštevanju pet dnevne karantene na naslovu vpisanem ob spletni prijavi in obveznem negativnem covid testu ob vstopu v Italijo ter po zaključku karantene. Pred vstopom je potrebno izpolniti tudi spletni obrazec prijave bivanja.

Dodatna pravila za smučanje v Italiji, ki veljajo od 1.1. 2022

Italija ima od 1.1. 2022 nova pravila, ki veljajo za vse smučarje. Po novem morajo smučarji imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti pred zahtevki tretjih oseb oz. drugih smučarjev za škodo, ki bi jo lahko povzročili med smučanjem. Višina zavarovalne vstope ni določena, se pa morate zavedati, da so zneski v primeru bolnišničnega zdravljenje in rehabilitacije lahko zelo visoki in tudi presežejo 100.000 €. Če pride do nesreče, za katero boste vi odgovorni, vas bo lahko zavarovalnica terjala za povračilo zdravljena oz. bo to urejeno z zavarovalno polico odgovornosti.

Zavarovanje odgovornosti lahko sklenete pri slovenskih zavarovalnicah oz. ga mogoče že imate znotraj turističnega zavarovanja ali zavarovanja stanovanja (preverite na zavarovalnih policah) in od zavarovalnice pridobite neko potrdilo. Takšno obliko zavarovanja omogoča tudi AMZS v sklopu svojega Premium članstva za osebe ali družine, ki velja čez celo leto, zavarovalna vsota za odgovornost pa je kar 150.000 €.

Drugače pa lahko zavarovanje odgovornosti sklenete direktno na smučišču v Italiji, kjer je cena 2,50 - 3 € na osebo na dan.

Po novem morajo na italijanskih smučiščih vsi otroci mlajši od 18. let imeti smučarsko čelado. Strožje pa bodo obravnavani smučarji, Novost je tudi pri alkoholu in sedaj so določili najvišjo mejo alkohola za smučarje pri 0,5 promila.

Zavarovanje odgovornosti - Zavarovalnica Triglav, smučanje Italija - Avtokampi.si

Predstavitev smučišč v regiji Furlanija - Julijska krajina >>

Družinsko smučanje na smučišču Civetta >>

Odlično smučišče 3 Zinnen in zimsko kampiranje v Sextenu >>

Avstrija – od 24.3. ponovno obvezne maske

Avstrija je 5. marca ukinila večino omejitev glede uporabe storitev po državi. To velja tudi za smučanje, turistične namestitve, delovanje restavracij in za obisk vseh teh ne potreb ujete več covid potrdil.

So pa od 24.3. zopet obvezne FFP2 zaščitne maske na zaprtih žičnicah in kolonah pred njimi, saj se je število pozitivnih primerov v Avstriji zopet povečalo.

Pogoji vstopa v Avstrijo - tudi po 5.3. potreben PCT

Avstrija od 22.2. omogoča vstop brez karantene za osebe s PCT pogojem - polno cepljen ali prebolel + 2x cepljen (veljavnost potrdila pri vstopu 270 dni), prebolel (veljavnost 180 dni) ali testiran (hitri test 24h, PCR 72h).​

Izjema veljala za otroke mlajše od 12 let, starejši otroci pa potrebujejo veljavno PCT potrdilo. Med izjeme sodijo tudi tranzitni potniki , prevozniki ter osebe, ki imajo zdravniško potrdilo, da se ne morejo cepit.

Več:

Smučanje na avstrijsko koroških smučiščih >>

Obertauern - vrhunsko smučišče 2 uri od Slovenije >>

Zimsko kampiranje ob smučiščih v Sloveniji in Avstriji >>

AS Sport Outlet - smučarska in športna oprema za vso družino

Preverite akcijsko ponudbo smuči Elan in ostale smučarske opreme (čelade, očala, palice ter oblačila) znamk Reusch, Craft, Halti, Sunvalley, Elan, Bolle, Cebe ...
Še poseben priporočamo nakup novih smuči Elan iz predhodnih let npr. 2020 /2021, ki jih dobite po ceni rabljenih oz. z odličnim popustom. Odlična izbira smuči tudi za otroke, ki hitro prerastejo obstoječe smuči. Preverite ponudbo na www.assportoutlet.si

AS SPORT cenejši nakup smuči - Avtokampi.si

Smučanje v Franciji - od 14.3. brez covid potrdil

Francija je 14. marca 2022 ukinila covid potrdila za storitve znotraj države, kar pomeni, da na smučiščih niso več potrebna.

Še vedno pa ostajajo PCT potrdila pri vstopu v Francijo in za obisk zdravstvenih ustanov in upokojenskih domov. Zaščitna maska je še vedno potrebna na javnih prevoznih sredstvih, na smučiščih pa v zaprtih žičniških napravah.

PCT potrdila, ki so veljavna za vstop v Francijo:

Ob veljavnem covid potrdilu je pred vstopom v Francijo potrebno tudi izpolniti »izjavo za čast«. Izjema so otroci mlajši od 12 let. Obrazec (PDF)

- potrdilo o cepljenju – velja 7 dni po drugem odmerku cepiva Pfeizer, Moderna ali AstraZeneca oz. 28 dni po prvem odmerku cepiva Janssen (veljaven samo 2 meseca) ali 7 dni po prvem odmerku cepiva v primeru prebolelosti.

Od 15.12. 2021 je za starejše od 65 let, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva Janssen, za veljavno covid potrdilo imeti še obnovitveno cepljenje. Od 15.1. 2022 pa je covid potrdilo za osebe starejše od 18 let veljavno samo še 7 mesecev od prejema zadnjega cepiva, od 15.2. pa bo veljavnost samo še 4 mesece.

- potrdilo o prebolelosti – velja od 11 dneva po okužbi in do 6 mesecev po okužbi. V primeru, da se oseba cepi po potrjeni okužbi, se potrdilo podaljša za 6 mesecev

- potrdilo o negativnem hitrem ali PCR covid testu, ki ni starejše od 24h (Slovenija je na rizičnem seznamu EU držav, zato je veljavnost testa krajša od običajnih 72h). Covid testi veljajo samo za vstop v državo, bolnišnice in za storitve za otroke stare med 12 in 15 let).

Za neupoštevanje ukrepov PCT je predvidena denarna kazen v višini 135 evrov.

Smučanje v Švici brez covid potrdil

Švicarska smučišča so bila že lani in tudi letos normalno odprta brez dodatnih covid potrdil

Švica je 17.2. 2022 spremenila pogoje vstopa v državo in po novem za vstop iz Slovenije ni potrebno imeti covid potrdil, prav tako so ukinili izpolnjevanje elektronske prijave.

Zimska oprema avtodomov in prikolic po Evropi >>

Datum objave
Kategorija
Statistika
187090 ogledov