Nevihte povzročile veliko škode po kampih na Hrvaškem

Datum objave
Kategorija
Statistika

Letošnje poletje nas spremlja zelo spremenljivo vreme z vročinskimi vali in tudi številnimi nevihtami. Za petek smo napovedali, da v večernih urah pričakujemo močnejše nevihte, kar se je potem tudi zgodilo, saj je zahodno obalo Istre neurje doseglo malo po 19. uri

Takrat se je v trenutku južni veter obrnil na severozahodni in zapihal v sunkih tudi od 80 do 100 km/h.

Nevihte so potem hitro potovale proti jugu Istre, na Kvarner in tamkajšnje otoke Cres, Krk, Lošinj in Rab ter že okoli 21. ure prišle do otoka Pag. Samo pol ure kasneje je deževalo že v okolici Zadra, na otoki Ugljan, Pašman in Murter ter v kraji od Biograd do Šibenika.

Močna nevihta je potem ob 22h dosegla še Trogir in Split, v naslednji uri pa so sledili še Makarski rivieri, otoka Brač in Hvar, nekako pred Pelješcem pa se je vreme potem umirilo.

Za soboto in nedeljo je napovedano lepše vreme z veliko sonca in temperaturami od 28 do 30 stopinj Celzija. Več o vremenu v naslednjih dneh

Najhuje v kampih v Vrsarju

Kot kažejo fotografije je bilo tokrat največ škode v kampih v okolici Vrsarja, kjer so močni sunki vetra podirali borovce, ki so potem padali na vozila, prikolice in šotore. Najhuje je bilo na parcelah v prvih vrstah ob morju, kjer so sunki vetra najmočnejši.

Tako je v kampu Orsera podrto drevo dobesedno dvignil kombi, v kampu Valkanela je podrlo več borovcev in zalilo osrednjo cesto ob morju, Precej škode zaradi podrtih dreves je tudi v kampih Porto Sole in Koversada, kjer je podrlo tudi prireditveni oder.

Kar nekaj škode zaradi podrtih dreves je tudi v kampu Bijela Uvala pri Poreču. V kampu Polari pri Rovinju je veter poskrbel, da je nekaj čolnov prineslo vse do obale.

Podrta drevesa imajo tudi v kampu Pineta v Fažani, kampu Kovačine na Cresu, močni sunki vetra pa so ponovno dosegli nov kamp Falkensteiner v Zadru in podrli še nekaj dreves. O poškodovanih čolnih javljajo gostje tudi iz marine Sukošan pri Zadru.

Iz Pašmana javljajo, da se je morje v trenutku dvignilo za okoli 1,5 metra, kar je povzročilo, da je določene dele popravilo, s tem pa tudi parcele v kampih.

Upamo, da je za letos bilo dovolj neviht z močnim vetrom in da boste lahko v nadaljevanju avgusta uživali brez bojazni, da vas na parceli čaka podrto drevo.

Nevihta pred obalo Istre