Nakup šotora in kamping opreme v trgovinah po Sloveniji

Datum objave
Kategorija
Statistika

Se odločate za nakup šotora? Napisali smo nekaj nasvetov ob nakupu šotora, da bo vaš dopust v kampu prijeten za celotno družino in v katerih kamping trgovinah po Sloveniji priporočamo nakup.

Sedaj je pravi čas za nakup vse potrebne kamping opreme, ki jo v Sloveniji nudijo številne specializirane trgovine. Večina jih ob klasični trgovini nudi tudi spletni nakup in pošiljanje kamping opreme na dom.

Nasveti ob nakupu šotora – da bo kampiranje prijetnejše

Za vse nove kampiste je običajno prva vstopna točka nakup šotora, saj je to precej ceneje kot pa nakup počitniške prikolice ali avtodoma. Kamping komplet za 2 osebi, ki vključuje kakovosten šotor, spalne podloge, spalne vreče, kuhinjski del z jedilno mizo in sedeži dobite tudi že za 300 €, za ta denar pa človek hitro vidi ali mu je kampiranje všeč ali ne.

Na kampiranje se najraje odpravijo družine z otroki, ki v kampu hitro najdejo družbo za vsakodnevno zabavo, najbolj pa so priljubljeni kampi ob morju, rekah ali jezerih, kjer je poleti veliko dodatne zabave in seveda kopanja.

Pri nakupu šotora velja upoštevati nekaj pravil:

1. Velikost in oblika šotora

Kupite večji šotor kolikor je oseb npr. pri kampiranju dveh oseb kupite šotor za vsaj 3 osebe, pri kampiranju štirih oseb pa šotor za 5 ali 6 oseb. Če boste kampirali z majhnimi otroki, potem priporočamo šotor z dvema spalnicama, posebej, če se otroci v spanju veliko premetavajo. V primeru večjih otrok, lahko za njih kupite tudi ločen šotor, da bodo imeli še več veselja do kampiranja.

Glede oblike so šotori za dve – tri osebe običajno oblike igluja, večji šotori pa so v obliki kupole s spalnicam na levi in desni strani ter sredinskim prostorom. Tretja vrsta so v obliki tunela z dvema spalnicama na zadnjem delu in večjim prostorom na začetku šotora. Šotori v obliki tunela so najprostornejši, nudijo stojno višino in veliko dodatnega prostora za prtljago, je pa za njihovo postavitev potrebno največ časa. Iglu šotori so majhni, lahki, hitro jih postavimo, je pa dobro da imajo nekaj predprostora, tako da lahko vsaj čevlje in še kakšno stvar pustite izven spalnega dela.

Če boste veliko potovali in kampirali tudi samo za vikende, potem priporočamo nakup hitro postavljivega – pop up šotora ali napihljivega šotora, kjer namesto palic za trdnost poskrbijo kar zračne tube, ki jih ob postavitvi napihnete.

2. Material šotora, vodni stolpec, integrirano dno, zračenje

Večina šotorov je danes narejenih iz poliestra, dražji in bolj kakovostni šotori pa so narejenih iz polibombaža ali bombaža. Njihova prednost je v boljšem zračenju, material zdrži več let, slabost pa je da so težji in potrebujejo nekaj več vzdrževanja.

Velikokrat boste pri nakupu šotora opazili podatek o vodnem stolpcu. Lahko bi rekli, da gre za podatek o vodotesnosti šotora, saj je gornji del premazan, šivi pa so običajno varjeni, tako da že šotor, ki ima vodni stolpec 1.000 mm ne bo premočil. Seveda so šotori z vodnim stolpcem od 3.000 do 5.000 mm boljši, vendar pa naj to ne bo odločilni faktor pri nakupu, še posebej, če načrtujete kampiranje v toplih mesecih, ko je padaviin manj.

Integrirano dno pomeni, da je spodnji del šotora privarjen na gornji del, kar je dobrodošlo v deževnih dneh, pa tudi pri tistih, ki se bojijo, da bi kakšna živalica npr. mravlja ali pajek prišla v notranji del šotora.

Glede na to, da pri nas večinoma kampiramo v poletnih mesecih je zelo pomembno tudi zračnost šotora. Zračnikov naj bo dovolj, ti pa naj bodo predvsem v gornjem delu šotora, kjer se nabira topel zrak. Preverite sistem odpiranja vrat in komarnikov, tako da lahko v vročih poletnih nočeh šotor hitro prezračite.

Če vas pri spanju moti jutranja svetloba, potem kupite šotor, ki ima zatemnjene spalnice.

3. Nasvet prodajalca - šotorista je zlata vreden

Ob obisku trgovine naj vam ne bo nerodno prodajalca povprašati za njegovo mnenje, saj jih veliko kampira s šotorom in imajo veliko praktičnih izkušenj. Prodajalcu je najbolje povedati nekaj osnovnih stvari od števila oseb, kolikokrat letno planirate šotoriti in seveda kakšen je vaš cenovni limit. Z veseljem vam bo pomagal zožiti izbor šotorov, da bo odločitev o pravem šotoru lažja.

Po nakupu šotor obvezno testno postavite doma in preverite, če so v kompletu vsi potrebni deli, kakšni so klini ter kako poteka sistem postavljanja in zlaganja šotora. Nihče si namreč ne želi sredi kampa imeti dodatnih gledalcev ob težavah pri postavitvi šotora.

Pod šotor je priporočljivo podložiti dodatno podlogo, ki preprečuje, da bi vlaga iz tal prišla do šotora, ob tem pa šotor ščiti pred ostrim kamenjem.

Še nekaj o klinih za pritrditev šotora – priporočamo, da priloženemu originalnemu setu šotorskih klinov dokupite še vsaj 10 močnejših klinov iz npr. rebrastega železa Ø 8-10 in dolžine 25 – 30 cm. Ob vetrovnem vremenu boste precej bolj mirno spali.

Nakup dodatne kamping opreme

Ob nakupu šotora pa je potrebno dokupiti tudi preostalo kamping opremo.

Spalni del je v šotoru zagotovo najbolj pomemben za prijetno kampiranje. Vsak ima rad drugačno posteljo, mi sicer že nekaj let uporabljamo samonapihljive blazine – debelina 5 cm naj bo minimum, 10 cm pomeni luksuz. Tistim, ki imajo radi mehkejše ležišče, priporočamo napihljivo kamping posteljo, ki ji rečemo kar turbo maximus.

Pri izbiri spalke ne varčujte in vzemite tako, ki ima notranji del iz bombaža, ker je nudi bolj prijeten občutek. Pazite na dolžino spalke, za poletno kampiranje pa naj bo primerna za temperature do 10 °C, še bolje do 5 °C, saj so noči spomladi ali jeseni lahko presenetljivo hladne.

Investicija v kuhinjski del je odvisena predvsem od dolžine kampiranja in koliko nameravate kuhati. Za vikend kampiranje lahko vzamete samo kakšen plinski gorilnik ali indukcijski kuhalnik za pripravo zajtrka in kakšno popoldansko pašto. Za kamping dopust pa je priporočljivo imeti kamping kuhinjsko omarico, kamo boste pospravili posodo, hrano, na vrhu pa postavili plinski ali električni štedilnik.

Hladilnikov za kampiranje je več vrst – najbolj enostavne so hladilne torbe z ventilatorjem, ki ohladijo notranjost na temperaturo do 15 stopinj nižjo od okolice, kar je za vroče poletne dni premalo. Absorbcijski kamping hladilniki so boljša izbira, saj učinkovito hladijo, nekateri imajo tudi zamrzovalnik, so pa tudi dražji (od 250 €). Poleg elektrike omogočajo delovanje tudi na plin. Še boljši so kompresorski hladilniki, vendar pa njihova cena presega 400 €. Številni se v tem primeru odločijo kar na nakup klasičnega mini hladilnika s prostornino 50-80 litrov, ki je cenovno ugoden, vendar nepraktičen za prevoz.

Za dodatno senco na parceli poskrbi paviljon medusa ali pa kakšen senčnik v obliki jadra, ki ga navežete na drevesa, da boste lahko imeli kosilo v senci in popoldan uživali v viseči mreži.

Po šotor in kamping opremo v slovenske trgovine

Slovenske kamping trgovine so tudi letos dobro založene s šotori in kamping opremo. Na voljo so vse priznane znamke šotorov npr. Kampa Dometic, Outwell, Vango, Quechua, Hgh Peak, Ferrino, JustCamp, Easy Camp, McKinley, Bertoni … Najbolj pogoste modele šotore imajo na zalogi, sicer pa je dobava v povprečju od 5 – 10 dni.

Decathlon Slovenija

Trgovine Decathlon so med kampisti znane po cenovno dostopnih šotorih Quechua, ki za marsikaterega pomenijo vstop v svet kampiranja. Imajo tudi izredno ugodne cene napihljivih šotorov. Na voljo tudi dodatna kamping opremo npr. spalne blazine, spalne vreče, mize, stole in celotno kolekcijo športnih oblačil in rekvizitov.

V Sloveniji imamo štiri Decathlon trgovine – dve v Ljubljani (BTC in Rudnik), v Celju ter Mariboru, omogočajo pa tudi nakup preko spleta. Za vsak nakup dobite medalje (podobno kot točke), ki jih lahko zamenjate za športne aktivnosti ali servisne storitve v Decathlonovih trgovinah - www.decathlon.si

Trgovine Merkur

Merkur poznamo predvsem po tehnični opremi, od aprila do avgusta pa imajo v sklopu opreme za vrt in prosti čas na voljo tudi kamping opremo. V ponudbi imajo šotore znamke Easy Camp in Outwell ter veliko dodatne opreme Brunner in opreme za na plažo npr. senčnike medusa, kamping pohištvo, kuhalnike, dodatno opremo za avtodome.

Za nižjo ceno nakupa kamping opreme v Merkurju pogosto nudijo dodatne popuste na spletne nakupe, določene dni pa tudi akcijo Izberi svoj popust, ko v njihovih trgovinah nudijo od 5 do 90% popusta na celoten nakup - www.merkur.si.

NaZraku.si

Ena prvih spletnih prodajaln s kamping opremo pri nas, ki ima fizično trgovino v Škofji Loki, kjer je vedno na ogled nekaj že postavljenih šotorov. So glavni prodajalec pri nas za šotore Kampa Dometic, v ponudbi pa imajo tudi šotore Bertoni, High Peak in JustCamp. Zanimiva novost so hitro postavljivi šotori Qeedo, kjer poseben sistem poskrbi, da je šotor za 2 – 4 osebe postavljen prej kot v minuti.

Zanimiv nakup družinskega šotora znamke JustCamp - Lake 6. Šotor z dvema spalnicam in stojno višino. Cena le 220 €.

Dodatno imajo v ponudbi celotno kamping opremo, ki jo potrebujejo šotoristi, vse več pa je na zalogi tudi športne opreme od napihljivih kanujev, SUP desk, vlečne tube… - www.nazraku.si

Caravan Center Ljubljana

Trgovina s kamping in karavaning opremo, ki deluje že več kot 30 let se lahko pohvali z eno največjih ponudb pri nas. Znani so seveda po prodaji avtodomov in počitniških prikolic Adria, Sun Living, Dethleffs, Weinsberg, Knaus, Laika in Sunlight. Od šotorov imajo v prodajnem programu šotore znamk Movera in Brunner.

Prednost Caravan centra je v strokovnem osebju in veliki zalogi dodatne kamping opreme primerne za vse oblike kampiranja - www.caravan.si

M Caravaning

Kamping trgovino iz Šenčurja pri Kranju številni poznajo pod imenom Mixi Caravaning. V ponudbi šotorov imajo priznane znamke Outwell, Vango, Coleman, Robens, Reimo, Westfield, Easy camp in Salewa.

Prednost njihove trgovine je v temu, da imajo nekaj šotorov stalno postavljenih v posebnem delu trgovine, tako da si jih lahko ogledate tudi v realni velikosti. Ob celotni ponudbi dodatne kamping opreme imajo na zalogi veliko dodatne opreme za avtodome in počitniške prikolice, na voljo pa je tudi odličen servis počitniških vozil - www.mixi-caravaning.si

Camping Orehek

Kamping trgovino v Domžalah z dolgo zgodovino najbolj poznajo pavšalisti, saj sami izdelujejo tudi predprostore oz. imajo popravljalnico šotorov in baldahinov. Tako znajo popraviti marsikatero luknjo, zamenjati zadrge in ostale poškodbena šotorih.

Od šotorov imajo na zalogi klasične in napihljive šotore znamke Brunner ter dodatne šotore za kombije. V sklopu trgovine je razstavni prostor z baldahini in dodatno kamping opremo, tako da lahko stole, mize in ležalnike tudi preizkusite - www.camp-ing.hr/sotori

nasveti nakup šotora - Avtokampi.si