Most na Pelješac bo odprt pred turistično sezono, vožnja po njem bo brezplačna

Datum objave
Kategorija
Statistika

Pelješki most, ki bo povezal južni del Dalmacije, je že zgrajen, konec januarja so potekala tudi testiranja ter tehnična kontrola in kot kaže se bomo lahko po njem zapeljali že junija ali julija etos.

Most na Pelješac povezuje kraja Komarna in Brijesta na Pelješcu. Dolg je 2,4 kilometra in visok kar 55 metrov.

Most, ki ga je od julija 2018 gradilo kitajsko podjetje, projektiral pa slovenski projektant Marjan Pipenbaher, so povezali že konec lanskega julija, v decembru pa so ga tudi asfaltirali.

Sredi januarja so pričeli z obremenitvenimi testi, ko je po njem naenkrat zapeljejo 21 polno naloženih tovornjakov (video), konec meseca pa je bil tudi tehnični pregled.

Ker pa so z izgradnjo povezovalnih cest zaradi težav pri razpisih pričeli nekoliko kasneje, bo na otvoritev mostu potrebno počakati predvidoma do junija ali julija, ko bo dokončan tudi večji del povezovalnih cest. Najkasneje bo odprta obvoznica pri kraju Ston, ki pa naj bi bila odprta do konca leta 2022.

Pot na zahodni in severni del Pelješca, kjer je tudi večina kampov na polotoku, bo skrajšana za več kot 50 kilometrov, kolikor je bila do sedaj dolga pot skozi Neum in Ston.

Številni ste za pot na Pelješac uporabili tudi trajekt iz Ploč, ki pa je v sezoni za 2 osebi in avto stal okoli 30 € v eno smer, za avtodome in počitniške prikolice pa še precej več. Ker bo vožnja po pelješkem mostu brezplačna, bo tako uporaba trajekta skorajda nesmiselna.

Video - obremenitveni test mostu Pelješac

Hitreje na kampiranje na Pelješac in Korčulo

Kampiranje na Pelješcu in tudi Korčuli bo z odprtjem pelješkega mostu dostopnejše, predvsem pa časovno precej bliže, saj boste na koncu avtoceste v Pločah samo nadaljevali pot še 20 kilometrov po Jadranski magistrali, ki vas bo peljala mimo reke Neretve in številnih nasadov sadja ter zelenjave.

Takoj za krajem Komarna pa se bo pričela navezovalna pot do mostu in potem vožnja z najvišjo hitrostjo 90 km/h po samem mostu.

Na drugi strani boste pri kraju Brijesta zavili desno proti Trpnju in Orebiču, kjer pa bo promet še vedno potekal po obstoječi cesti.

Če pa boste na poti Dubrovniku, boste od kraja Brijesta nadaljevali pot po 30 kilometrov dolgi novi hitri cesti do Stona, ki poteka tudi čisto mimo kampa Prapratno oz. trajektnega pristanišča za otok Mljet.

Žal pa obvoznica mimo kraja Ston letošnje poletje še ne bo dokončana, tako da lahko na tem delu pričakujete tudi kakšen zastoj

Več informacij o kampiranju:

Spisek kampov Pelješac >>

Spisek kampov - otok Korčula >>

Posnetek izgradnje hitre ceste na polotoku Pelješac - staje 6.2. 2022