Kako s kužkom na popotovanje z avtodomom?

Datum objave
Kategorija
Statistika

Številni lastniki avtodoma imajo doma tudi psa in kot vidimo, večina hišnega ljubljenčka tudi vzame s seboj na dopust. V večini kampov so psi dovoljeni, številni pa so v zadnjih letih ponudbo dopolnili z urejenimi in označenimi pasjimi plažami, tuši in stojali z vrečkami za pasje iztrebke.

Vsi, ki imate doma kužka, veste, kako je vesel, ko ga vzamete s seboj na počitnice. Najboljše pustolovščine se zgodijo z družino in našimi ljubljenčki. Zagotovo boste na kampiranju postali še bolj povezani, kar pa je najpomembneje, da vam kuža nudi neskončno zabavo. Prav oni nas opominjajo, da sprejemamo veselje v življenju in nas spodbujajo, da se odpravimo v naravo in raziskujemo nove dogodivščine skupaj z njimi.

Na naši facebook strain smo pripravili nagradno igro, v kateri smo podarili LOOMP pasjo ovratnico z izvezenim imenom kužka. Nagrado prejme Špela Pergar in njen kuža Lars. Čestitamo! Nagrajenka naj se javi na email info@avtokampi.si.

Pes mora biti med vožnjo ustrezno zavarovan

Avtodom je odlična izbira za vso družino in vašega psa, saj je potovanje zanj bolj prijetno in udobno v primerjavi z ostalimi prevoznimi sredstvi. Ob tem pa je za varno vožnjo in lep dopust upoštevati nekaj nasvetov.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti psi med vožnjo ustrezno zavarovani, kar pomeni, da se med vožnjo ne smejo prosto gibati po vozilu. Kazen za neustrezen prevoz psa je 40 €.

Pes je lahko pripet z ustreznim potovalnim povodcem, kjer eno stran povodca pripnete v zaponko za pripenjanje varnostnega pasu, drugo stran pa s karabinom na oprsnico vašega psa. Še bolje pa je, da je pes med vožnjo v boksu, vendar pa je dobrodošlo, da je boks pritrjen na tla. Nihče si namreč ne želi, da bi nenaden sunek, hitro ustavljanje ali celo prometna nesreča poškodovala psa.

Če se pes med vožnjo prosto giblje, je to lahko tudi vzrok za prometno nesrečo, saj lahko preusmeri voznikovo pozornost in lahko hitro pride do nesreče.

Priprava na vožnjo in potrebni pasji dokumenti​

Na vožnjo z avtodomom je potrebno psa navajati že od malega, tako da se bo počutil sproščenega in varnega. Najprej pričnite s kratkimi vožnjami, ki jih s časom podaljšujete.

V primeru potovalnega kombija je pomembno, da psa naučite, da gre v ali iz vozila le skozi stranska vrata. To pomeni, da ko odprete zadnja vrata, ne bo nenadoma odskočil iz vašega avtodoma. To vam bo omogočilo, da boste stvari enostavno spravili v avtodom in iz njega, ne da bi morali medtem psa zadržati.

Kakšno uro pred samim potovanjem zaradi morebitne slabosti psu ne dajte hrane, poskrbite pa, da bo imel dovolj vode.

V poletnih mesecih poskrbite, da bo vozilo pred pričetkom ohlajeno in tudi med vožnjo uporabljajte klimatsko napravo, saj bo kužku tako bolj prijetno. In ne posnemajte marketinških spletnih fotografij, ko pes moli glavo skozi okno. Postanke prilagodite potrebam vašega kužka – nekateri potrebujejo postanek vsako uro, drugi zdržijo tudi dve, potem pa le poskrbite da se malo pretegne, opravi potrebo in dobi svežo vodo.

Psa nikoli ne puščajte samega v avtodomu!

Za potovanje s psom v tujino pravočasno preverite dokumente bo kuža potreboval in ali je pred potovanjem potrebno opraviti še kakšne specialne preiskave.

Znotraj EU ( po novem glede prevoza psov sem sodi tudi Norveška) je obvezno za psa imeti:

- mikročip

- potni list z vpisanimi podatki o cepljenju

- veljavno cepljenje proti steklini.

Določene države npr. Velika Britanija, Irska, Finska in Malta zahtevajo test titracije protiteles proti steklini, ki je obvezen tudi v primeru, da se v EU vračate iz ene od tretjih držav. Test titracije mora biti potrjen v EU pasjem potnem listu, pomembno pa je tudi, da je narejen pravočasno. Od cepljena proti steklini mora preteči vsaj 30 dni. Več informacij o tem dobite na spletni strani  - Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin 

Kampi, kjer so psi dobrodošli

Preverite, v katerih kampih so psi še posebej dobrodošli in omogočajo urejene plaže za pse in tuše. V Sloveniji je recimo zelo poseben kamp Jelinc, ki tik ob reki v vasi Soča, kjer imajo za kužke urejen prostor za agility. Zelo priljubljeni so tudi ostali kampi ob reki Soči, Nadiži, Savi Bohinki, Kolpi in Savinji.

Na Hrvaškem med najbolj priljubljene kampe za lastnike psov sodijo kampi Slatina, Kovačine, Njivice, Straško, Valkanela in Lanterna. V slednjem imajo urejen agility prostor, pasji lepotni salon s pasjo trgovino, gostje pa lahko najamejo mobilne hišice, ki imajo posebej ograjeno dvorišče, tako da se pes lahko prosto giblje.

Med večjimi kampi pa kužki niso dovoljeni v FKK kampu Valalta in kampu Val Saline pri Rovinju.

Spisek kampov, kjer so kužki še posebej dobrodošli>>

Loomp izdelki za pse

Slovenska pasja spletna trgovina z lastno blagovno znamko Loomp je pripravila nekaj izdelkov, s katerimi boste zagotovili varno in prijetno pot vašimi hišnimi ljubljenčkom.

> Loomp ovratnica sodi med osnovno opremo, ki jo mora imeti pes med potovanjem vedno na sebi. Gre za oblazinjeno ovratnico, ki je odlična za vsakodnevne sprehode in aktivnosti psov vseh velikosti. Ovratnica je izdelana iz zračnega materiala, ohranja svojo obliko, hkrati pa je močna in prijazna do pasjega kožuščka. Ovratnica se zapenja na sistem zaponka skozi rinko. Ob morebitnih močnih sunkih razbremeni sile na zaponko in tako ni strahu, da bi se zaponka pri potegu odpela ali zlomila.

Odločite se lahko tudi za ovratnico z unikatnim vezenjem, tako da lahko vpišete ime psa ali pa vašo telefonsko številko. V primeru, da se pes izgubi, bo lahko najditelj zelo hitro stopi v stik z vami in vam sporoči, da so psa našli.

> Loomp oprsnica je mehka in podložena, tako da psu nudi več svobode pri gibanju in igranju. Omogoča neovirano gibanje ramenskega predela, hkrati pa ne povzroča drgnjenja za sprednjimi nogami, saj je oprsnica daljša od običajnih. Nastavljiva je okoli trebušnega predela, zato nudi maksimalno prileganje oprsnice.

> Loomp povodec -izbirate lahko med dvema vrstama povodca. Povodec Sport  je namenjen za vsakodnevnemu sprehajanju psa. Ročaj je podložen in oblečen v zračno blago, ki omogoča mehak oprijem. Povodec na preklop vsebuje tri kovinske varjene obročke, s katerimi poljubno prilagajate dolžino.

> Loomp pasje ležišče je narejeno iz kakovostne pene, ki se prilagaja teži živali in obdrži obliko, in umetnega usnja, ki je odporen na vodo in ne povzroča alergij.

S kodo AVTODOMPES imate 15% popust pri nakupu v spetni trgovini www.loomp.si. Popust velja do 31.12. 2019 na vse izdelke, ki niso v akciji. popusti se med seboj ne seštevajo.