Hrvaška prepovedala potovanja med regijami in omejila vstop v državo

Datum objave
Kategorija
Statistika

Hrvaška bo zaradi poslabšanja razmer glede koronavirusa ponovno uvedla prepoved potovanja med regijami, za prestop vstop v državo pa je potrebno imeti negativen PCR test.

V zadnjih dneh ima Hrvaška skupno več kot 21.000 pozitivnih oseb, od tega je v bolnišnicah več kot 2.900 bolnikov, zato so se odločili za strožje ukrepe.  Zaprti so lokali in restavracije, zbiranje v privatnih prostorih je omejeno na 10 oseb iz največ dveh družin, na prostem pa na 25 oseb. Hotel in kampi so zaenkrat še lahko odprti. V primeru, ko ni mogoče zadostiti medosebni razdalji 1,5 m je potrebno tudi zunaj nositi zaščitno masko.

Hrvaška uvaja dovolilnice za prehod regije

Od 23.12. do predvidoma vključno 8.1. bo na Hrvaškem možnost prehajati iz ene v drugo regijo le ob veljavni e-dovolilnici. To bodo izdajali le osebam, ki morajo na pot zaradi nujnih zadev oz. opravljajo delo v nujno potrebnih dejavnostih.

Tako bodo do e-dovolilnice upravičeni zaposlenih v zdravstvu, komunali, prometu, elektro in vodo oskrbi, varnostniki, novinarji, diplomati, omogočen bo prevoz blaga in prevozi v primeru nujnih zdravstvenih storitev. Med izjeme sodi tudi rezervacija namestitve v hotelu ali kampu, ki pa mora biti narejena do vključno 22.12.

Vstop na Hrvaško le ob negativne PCR testu

Do predvidoma 15. januarja 2021 je za državljane EU omogočen vstop na Hrvaško le, če je država na zelenem seznamu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni – ECDC. Vsi ostali potniki, tudi otroci, morajo:

> ob vstopu na Hrvaško imeti negativen PCR test, ki ne sme biti starejši od 48 ur (šteje se od odvzema brisa do prihoda na mejo) ali

> opraviti PCR test takoj po vstopu na Hrvaško (lasten strošek), ob tem pa do prihoda negativnega rezultata počakati v samoizolaciji.

Za osebe, ki so že prebolele COVID-19 pa dodatno testiranje ni potrebno. Na meji je potrebno pokazati zdravstveno dokumentacijo iz katere je razvidno, da je od konca bolezni preteklo vsaj14 dni, vendar pa ne več kot 90 dni.

Ker je Slovenija podobno kot večina drugih evropskih držav na rdečem seznamu, velja ta odlok in obvezen negativen test tudi za slovenske državljane na poti na Hrvaško.

Izjem za prehod brez negativnega testa je malo:

> čezmejni delavci, tranzitni potniki, učenci in študentje, ki na Hrvaškem ali izven nje ne bivajo dlje kot 12 ur

> delavci v pomorstvu in transportu, diplomati, policisti, vojaki in humanitarni delavci

> osebe, ki potujejo iz nujnih družinskih in poslovnih razlogov

> potniki, ki na Hrvaško potujejo zaradi nujnih zdravstvenih razlogov.

Lastništvo nepremičnine, plovila ali pavšala ne sodi med izjemo za prehod meje brez opravljenega testa.

Potniki lahko preverijo, če izpolnjujejo pogoje izjeme na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve - https://mup.gov.hr >>