Cene avtocestnih vinjet v Sloveniji, Avstriji, Švici, na Madžarskem, Češkem, Slovaškem ...

Datum objave
Kategorija
Statistika
120010 ogledov

Slovenija ima od lani elektronske vinjete za vožnjo po avtocestah in podobno imajo elektronske vinjete tudi na Madžarskem, Češkem, Slovaškem, v Romuniji in Bolgariji, v Avstriji pa uporabljajo kombinirani sistem elektronske in klasične vinjete. V Švici še vedno uporabljajo klasične vinjete. Preverili smo, na kaj morata paziti ob nakupu elektronske vinjete in kakšne so cene vinjet po Evropi.

​Slovenske elektronske vinjete 2023

Elektronske vinjete so v zadnjih letih uvedli že v skorajda vseh državah po Evropi. Slovenija je to storila v letu 2022, Švica pa planira, da bi elektronske vinjete uvedla v letu 2024.

Slovenske elektronske vinjete se lahko kupijo na spletni strani nakup elektronske vinjete - evinjeta.dars.si ali pa na bencinskih servisih ali AMZS, ob tem pa je potrebno posredovati registrsko številko vozila.

Naj kaj paziti ob nakupu slovenske vinjete

Če boste elektronsko vinjeto kupili preko spleta ali na enem od prodajnih mest je najbolj pomembno, da boste pravilno vnesli registrsko številko vozila na katerega se nanaša vinjeta. Vnos registrske številke mora biti brez presledkov in brez posebnih znakov, kot je vezaj npr. LJRK403. Ob vnosu so dovoljeni znaki samo številke od 0 do 9 in črke od A do Z.

Vinjeto lahko kupite tudi vnaprej in ob nakupu določite začetek veljavnosti vinjete, ki je lahko 30 dni vnaprej od dneva nakupa. Po novem bo letna vinjeta veljala točno 12 mesecev in ne več 14 kot je bilo pri starih vinjetah npr. če ste letno e-vinjeto kupili 30.1. 2022, vam ta velja do vključno 30.1. 2023 .

Če boste vozilo med letom prodali in bo še vedno imelo enake registrske tablice, potem ostane vinjeta novemu lastniku vozila. V primeru, da se vozilo odjavi iz prometa, pa je stari lastnik upravičen do povračila sorazmernega dela letne vinjete.

Na DARS-u imajo ob klasičnem nadzoru tudi avtomatski elektronski sistem nadzora uporabe vinjet, ko lahko s pomočjo posebnih kamer ugotovijo kršitelje in jih tudi sankcionirajo. Kazni za vožnjo brez vinjete so od 300 do 800 €.

Cene vinjet tudi v letu 2023 ostajajo enake

Cene elektronskih vinjet bodo v letu 2023 ostale enake kot v predhodnih letih.

Letna vinjeta za osebno vozilo in avtodome (razred 2A) bo stala 110 €, letna vinjeta za motor ( razred 1) 55 €, letna vinjeta za kombije, ki imajo nad prvo osjo višino 130 cm ali več (razred 2B), pa 220 €.

cene elektronske vinjete

Elektronske vinjete v naši bližini

Madžarska - visoko povišanje cen vinjet v letu 2023

Madžarska je kot prva že leta 2008 uvedla elektronske vinjete, ki ji rečejo E-Matrica. Madžarsko vinjeto lahko kupite tudi na nekaterih bencinskih servisih Petrol, ki so blizu madžarske meje. Nakup je možen tudi na spletni strani https://nemzetiutdij.hu

Ob nakupu madžarske vinjete morate vnesti točno registrsko številko vozila, dobite pa samo potrdilo, ki pa ga morate hraniti še leto dni po uporabi, saj imajo toliko časa za kaznovanje. Omogočajo nakup vinjet za vse avtoceste na Madžarskem ali pa samo za določeno regijo.

V leto 2023 so se cene vinjet podražile, še najbolj tistih, ki veljajo krajši čas. Tako so 10 dnevne dražje za 44 %, mesečne za 71%, letne pa samo za 5%.

Za osebna vozila do 7 sedežev (z ali brez prikolice) in avtodome do 3,5t, ki imajo vpisano kategorijo M1, je cena 10 dnevne vinjete D1 za vse madžarske avtoceste 5.500 forintov (13,90 €).

Vozila do 3,5t, ki imajo več kot 7 sedežev, sodijo v kategorijo D2, je cena 10 dnevne vinjete 8.000 forintov (20,10 €). V tej kategoriji je potrebno v primeru vleke prikolice, doplačati vinjeto še za prikolico.

Omogočajo tudi nakup mesečne in letne vinjete, cene pa so npr. za mesečno za kategorijo D1 8.900 forintov (22,50 €) in za letno 49.190 forintov (124 €).

Spletni nakup madžarske elektronske vinjete >

Nove cene avstrijskih vinjet za leto 2023

Avstrija je elektronske vinjete uvedla leta 2018, vendar pa so še vedno pustili možnost nakupa klasične vinjete. Vinjeta je potrebna na vseh avtocestah, izjema je avtocestni odsek od predora Karavanke do prvega izvoza St. Jakob im Rosental (Šentjakob v Rožu), saj se ta odsek plačuje s predornino (spodnja slika). Se pa na avstrijskih avtocestah dodatno plačujejo določeni predori npr.  Katschberg - Tauern, Arlberg, Gleinalm - Bosruck.

Cena avstrijske vinjete je za vozila s počitniško prikolico in avtodome enaka kot za osebna vozila - letna avstrijska vinjeta za leto 2023 stane 96,40 €, dvomesečna 29 €, 10 dnevna pa 9,90 €.

Pri nakupu avstrijske elektronske vinjete preko spleta, pa velja opozorilo, da ta ne velja takoj, ampak šele 18. dan po nakupu. To velja v primeru nakupa fizične osebe, če pa vinjeto elektronsko kupuje podjetje, potem pa velja takoj. Nakup avstrijske e-vinjete >> www.shop.asfinag.at

avstrijska

Češke elektronske vinjete

Češka je elektronske vinjete za osebna vozila uvedla 1. januarja 2021. Tudi pri njih je vinjeta vezana na registrsko številko vozila, letna vinjeta pa je tako kot pri nas veljala eno leto od dneva nakupa.

Električna in hibridna vozila, katerih izpust CO2 je nižji od 50 g/km, so oproščena plačila vinjete, vozila na zemeljski plin ali biometan pa imajo 50 % popust. Motorna kolesa se lahko po čeških avtocestah vozijo brez nakupa vinjete.

Za vozila s prikolicami in avtodome velja enaka cena vinjete kot za osebna vozila - 10 dnevna češka vinjeta stane 310 CZK (12,90 €),  mesečna 440 CZK (18,30 €) in letna 1.500 CZK (62,50 €). Češko elektronsko vinjeto je možno kupiti na bencinskih črpalkah, v poštah ali preko spletne strani www.edalnice.cz >>

Slovaška ima elektronske vinjete že od 2016

Na Slovaškem imajo za vozila do 3,5 t urejen sistem elektronskih vinjet, za težja vozila pa se cestnina plačuje z elektronskim sistemom in uporabo OBU cestninske kartice.

Vinjeta je vezana na registrsko številko vozila, omogočajo pa nakup na spletu ali na posebnih avtomatih, ki so postavljeni na mejnih prehodih in bencinskih črpalkah.

Posebnost slovaškega vinjetnega sistema je, da letna vinjeta velja 13 mesecev, za motorje vinjete ni potrebno kupiti, je pa potrebno vinjeto kupiti tako tudi za prikolico npr. lahki priklopnik ali počitniško prikolico.

Cena vinjetn na Slovaškemso v letu 2023 nekoliko višje. Cena je za vozila in prikolice enaka in sicer za 10 dnevno vinjeto je cena 12 €, 30 dnevna stane 17 €, za letno vinjeto pa boste plačali 60 €.

Bolgarske vinjete

Bolgarija ima elektronske vinjete od leta 2019 in tudi pri njih letna vinjeta velja 365 dni od nakupa. Poznajo tudi 3 mesečno, mesečno, tedensko in vikend vinjeto, ki velja od petka od 12. ure do nedelje do polnoči.

Vinjeta je potrebna za vsa vozila do 3,5t (osebna vozila, avtodomi), v primeru, da nekdo s takim vozilom vleče prikolico in preseže 3,5 t, pa je potreben nakup dodatne vinjete. Motoristi sodijo med izjeme in ne potrebujejo vinjete.

Cene bolgarskih vinjet so od 7,20 € za vikend do 10,85 € za tedensko, 19,95 € za mesečno in 55,60 € za letno vinjeto. Vinjeto lahko kupite na avtomatih na meji ali pa preko spleta na bg-vignette.com >>

Romunija ima vinjete tudi za tovornjake

Romunija ima za vse vrste vozil elektronske vinjete, izjema so samo motoristi, ki za vožnjo po avtocestah vinjete ne potrebujejo. Za osebna vozila ( z ali brez prikolice) in avtodome je najkrajša tedenska vinjeta, sledi mesečna, trimesečna in letna. Za tovorna vozila nad 3,5 t obstaja tudi dnevna vinjeta.

Cene romunskih vinjet so: 3 € za tedensko, 7 € za mesečno, 13 € za trimesečno in 28 € za letno. Nakup je mogoč na avtomatih na meji ali preko spleta na www.roviniete.ro >>

češka vinjeta

Klasične vinjete v Švici - možen le nakup letne vinjete

Švica ima še vedno klasične vinjete v obliki nalepke, možen pa je nakup samo letne vinjete, ki velja za vsa vozila do 3,5t.

Letna švicarska vinjeta velja od 1.12. predhodnega leta do 31.1. naslednjega leta. Vinjete za krajši čas ni mogoče kupiti, je pa potrebna za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah.

V primeru vleke prikolice, je potrebno dokupiti vinjeto tudi za prikolico. Za vozila nad 3,5t se cestnina plačuje po prevoženih kilometrih.

Cena švicarske letne vinjete za osebna vozila in avtodome do 3,5t ter prikolice je 40,00 CHF oz. 42 €. Kazen za vožnjo brez vinjete je 200 CHF + nakup vinjete.

Več informacij o švicarski vinjeti dobite na spletni strani www.bazg.admin.ch

Datum objave
Kategorija
Statistika
120010 ogledov