Malinska vabi na ogled novega interpretacijskega centra pomorske dediščine DUBoak

Datum objave
Kategorija
Statistika

Malinska na otoku Krku je letos dobila moderno urejen muzej pomorske dediščine, ki obiskovalcem na poseben način predstavi povezanost človeka z morjem, ladjami in hrastom.

DUBoak Malinska - interpretacijski center - Avtokampi.si

Malinska na otoku Krk leži na zahodni strani, tako da je zaščitena pred močno burjo. Pri kampistih je Malinska mogoče malo manj znana od krajev Krk, Baška in Njivice. Verjetno tiči razlog v temu, da je v Malinski samo manjši kamp kamp Draga, ki pa ne leži ob morju in je odprt od aprila do sredine oktobra.​

Je pa Malinska odlično povezana z Njivicami, saj ob morju poteka lepo urejena rajska pot, ki je zelo primerna za družinsko kolesarjenje, tako da lahko pridete tudi s kolesi iz kampa Aminess Atea NJivice.

Skozi Malinsko poteka tudi pohodniška pot Camino Krk, kjer gre za 152 km dolgo pot okoli otoka Krk, ki je razdeljena v 7 etap.

Ogled pomorske dediščine - center DUBoak

DUBoak interpretacijski center pomorske dediščine je urejen ob morju v samem centru Malinske, kjer še oblika same zgradbe opozarja na nov muzej.

Samo ime muzeja DUBoak predstavlja povezavo med Dubašnico, ki pomeni območje v zaledju Malinske, staro lokalno besedo dub, ki pomeni hrast, in angleško besedo oak, ki prav tako pomeni hrast. Ob tem pa ime še spominja na hrvaško besedo za globoko morje – duboko more.

Lokacija muzeja je točno na mestu, kjer so nekoč prebivalci Dubašnice pripeljali les in ga naložili na ladje za prevoz do Reke in Benetk.

DUBoak Malinska - interpretacijski center - Avtokampi.si

DUBoak Malinska - interpretacijski center - Avtokampi.si

Pred vami se bo pričela odvijati zgodba o tradicionalnem ladjedelništvu in povezanosti z morjem ter naravo, ki na področju Kvarnerja sega skorajda 3.000 let nazaj.

Nihče ne ve, kdo je bolj vplival na koga, čolni na človeka ali hrast na čolne in človeka, vendar pa gre za nerazdružljivo povezavo, ki se vedno ostaja na otoku.

DUBoak Malinska - interpretacijski center - Avtokampi.si

Ladva je glavna zvezda interpretacijskega centra DUBoak. Gre za enega od zadnjih treh še ohranjenih tradicionalnih lesenih čolnov na Krku, ki so stari okoli 250 let in sami za sebe govorijo o ljubezni prebivalcev Dubašnice do morja in narave.

Na ogled so tudi nekateri drugi čolni in ladje, ki so zaznamovali zgodovino tega dela otoka Krk.

V sklopu centra je predstavljeno tudi delo Ivana Klobučarića, ki je bil rojen v Dubašnici in je bil eden najboljših svetovnih kartografov v drugi polovici 16. stoletja.

DUBoak Malinska - interpretacijski center - Avtokampi.si

Ker gre za enega najnovejših hrvaških muzejev, so mu dodali tudi nekaj digitalne in multimedijske vsebine, tako da bo obisk zanimiv tudi za otroke.

V virtualni resničnosti se bodo otroci preselili v 19. stoletje in odpotovali na ladji braceri od Malinske do Benetk, iz lesenih delov pa bodo lahko sestavili tudi svojo ladjico.

DUBoak Malinska - interpretacijski center - Avtokampi.si

V sezoni pripravijo tudi različne animacijske dogodke npr. kreativne in likovne otroške delavnice, vodene oglede po Malinski, otroški mini disco, kuharske delavnice in priprava šurlic, organizirajo tudi kviz in iskanje zaklada za skupine po 2 ali 4 osebe. Se je pa potrebno na te dogodke predhodno prijaviti na spletni strani centra.

V sklopu DUBoak je tudi trgovina s spominki, kjer prodajajo samo originalne izdelke iz Dubašnice in otoka Krk. Tako lahko kupite lokalno pridelan med, vrhunsko olivno olje, ki je prejelo zlato medaljo na svetovnem tekmovanju v New Yorku, domačo keramiko, mila, žganje …

Center DUBoak je odprt vsak dan od ponedeljka do sobote med 9 .in 19. uro, ob nedeljah pa med 9. in 17. uro od novembra naprej pa  je center odprt med 10 in 18. uro oz. v nedeljo med 10. in 17. uro.

Redne cene vstopnic:

- 4 € za odrasle osebe (30 kun)

- 2,70 € za otroke do 12 let in starejše od 65 let (20 kun)

- 10,50 € za družinsko vstopnico (80 kun)

Do 6. novembra 2022 v okviru Meseca hrvaškega turizma nudijo dodatne popuste in sicer 20% na redne cene vstopnic in 40% na družinske vstopnice.

Več o interpretacijskem centru pomorske dediščine DUBoak - Malinska > https://duboak.org