Oglasi:

Začetnik z neumnimi vprašanji

Vse o nakupu in uporabi kamping opreme (šotori, baldahini,mize, stoli...)

Post Reply

Post by: Gargamel

Brez avatarja
Gargamel je odsoten
Gargamel
Posts: 5
Joined: Fri Feb 01, 2019 2:10 pm

Začetnik z neumnimi vprašanji

Posted: Thu Oct 01, 2015 1:00 pm

Z ženo in 5 letnim otrokom bomo postali začetniki kamperji.

Kupljeno imamo šotorsko prikolico, s katero nameravamo tako na vikend pobege v bližnje kampe pri nas in v Avstriji/Hrvaški, daljše 1 do 2 tedenske dopuste na morju in tudi na 2 do 3 tedenska potovanja po Evropi.

Šotorska prikolica je že opremljena s pravimi posteljami, plinskim kuhališčem, poleg bivalnega prostora imamo tudi dodatno sončno zaščito/streho pred šotorom. Imamo tudi mize in stole. Sedaj pa smo v obdobju, ko bomo dokupovali ostalo potrebno opremo in tu se zatakne, saj ne vemo kaj kupiti ker nimamo izkušenj.

Moje razmišljanje kaj potrebujem po redosledju prihoda v kamp. Z rdečimi črkami je označeno kaj nimam in rabim kupiti in kjer upam, da vašo pomoč:

- ko pridem v kamp in najdem primerno mesto, bi najprej položil neko ponjavo, ki bi ščitila šotorsko prikolico. Nato prikolico odprem in postavim ter moram pazit, da je izravnana, torej potrebujem vodni merilec in nekakšne podpore, da lažje uravnavam višino. Ko je prikolica postavljena, potrebujem zabiti kline, torej rabim kline + kladivo. Verjetno ob delu okoli ne bi škodovala niti zložljiva lopata, nož in vrv.
Nato se bom želel priklopit na elektriko, če bo. Potrebujem podaljšek, nekaj kompaktnega, vodoodpornega, a dolgega 40m. Potrebujem kakšne pretvornike, da se bom lahko povezal v omarico? V šotoru potem naprej rabim dober podaljšek z več priključki.
Postavimo mize, stole, mogoče na tla damo še kakšno "toplo" deko, podlago...?

Sedaj prikolica stoji, zabita je, postavljeno je vse, elektrika je pripeljana.
Priključim 5kg plinsko bombo, da lahko kuham ali zunaj pečem na žaru. Uredim kanister za vodo, dam črpalko notr, baterijo v črpalko in imam tekočo vodo. Zunaj postavim mini šotorček, notri prestavim kemični wc za št. 1, uredim vse potrebno in to je to.

Pride večer, tema in mrčes/komarji. Želel bi si svetiti tako notri, kot zunaj in dodatno še v postelji. Potrebujem luči, ampak katere - plinske, baterijske LED, 220v, 12v,...?

Odganjanje mrčesa..prikolica ima komarnike, vendar potrebujem nekaj za zunaj, ko sedimo. Razne sveče, spreji, lučka, ki jih scrvre...? Mogoče še kaj za v prikolico med spanjem, kar 220v razpršilec?

Kakšne zložljive omare in ostalo kramo pa tudi še rabim verjetno.


Post by: BorisT

Brez avatarja
BorisT je odsoten
BorisT
Posts: 91
Joined: Fri Feb 01, 2019 2:00 pm

Začetnik z neumnimi vprašanji

Posted: Fri Oct 02, 2015 1:01 pm

Živjo!Ja že imaš kar veliko;vzemi nekaj dilc za pod noge prikolice in uravnavanje prikolice,ker ni vse ravnina kadar pada dež,nabavi euro vtikač(podaljšek),ker so različni priklopi,mi kuhamo na elektriko ,če jo plačamo pa še plina ti ni treba vozit,ne vem zakaj rabiš črpalko za vodo(kanto s pipo privežeš na drevo)saj ne boste posode pomivali pri prikolici,da dvakrat nosiš vodo.Vidim ,da komarjem napoveduješ vojno saj ni tako hudo kakšna lučka da ji scvre autan za otroke važno je ,da imate spalni del zaprt in ni problemov.
LP

Post by: avtokampi.si

User avatar
avtokampi.si je odsoten
avtokampi.si
Posts: 2166
Joined: Fri Feb 01, 2019 1:59 pm

Začetnik z neumnimi vprašanji

Posted: Fri Oct 02, 2015 2:46 pm

za pred prikolico, kjer boste verjetno postavili mizo in stole je dobro imeti kamping podlogo, ki jo dobite v vsaki boljši trgovini s kamping opremo, spomladi pa jo imajo običajno po dokaj ugodni ceni tudi v Lidlu in Hoferju
Sicer pa nekaj takega - http://www.camp-ing.si/products/Tepih-Briolite-50-m-%252d-H2%2C5-%28Rola%29-cena-na-teko%C4%8Di-meter.html

Kar se tile kuhanja sedaj vidimo, da res večina uporablja kar indukcije, razen seveda če ne greste v kampe, kjer je z elektriko problem. Večina boljših kampov ima v ceno parcele že vračunano elektriko, tako da je res smiselno razmisliti o tej varianti. Kar se tiče luči pa poglejte za kakšno varianto luči, ki jo lahko priklopite na elektriko ali pa se polni tudi na sonce., v modi so tudi led svetilke, ki res dobro svetijo.

Kar se tiče komarjev pa lahko rečemo, da so ti postali v zadnjih letih prava nadloga, povsod jih je polno in pikajo kar čez cel dan in ne samo zvečer. Včasih so po kampih oz. turističnih naseljih šprical proti komarjem kar z letali, tega pa sedaj ne počno več. Vrtni ogenj je malce problematičen v kampu ,ker lahko pride do požara in varnostniki v kampih ne bodo ravno veseli take uporabe ognja. Bolj priporočam spirale, ki samo tlijo, drugače pa pomagajo tudi različni naravni pripravki z vonjem po sivki, ki naj bi komarje odganjal.

Post by: volksit

Brez avatarja
volksit je odsoten
volksit
Posts: 2
Joined: Fri Feb 01, 2019 2:10 pm

Začetnik z neumnimi vprašanji

Posted: Mon Oct 05, 2015 9:07 am

Lahko malo več poveš o tem, da se komarjev več ne šprica? Od kje ti ta informacija in za katere kraje velja/ne velja?
Ali je v veljavi kak nov zakon?

Post by: avtokampi.si

User avatar
avtokampi.si je odsoten
avtokampi.si
Posts: 2166
Joined: Fri Feb 01, 2019 1:59 pm

Začetnik z neumnimi vprašanji

Posted: Tue Oct 06, 2015 6:40 pm

Ne vem, samo včasih so bila posebna opozorila, da se bo špricalo, sedaj pa tega žed olgo nismo več videli. Malce smo prebrskali internet in prebrali, da so letos npr. špricali v določenih delih Zagreba in v Osjeku, pa še tam ni šlo brez težav, ker so nekateri proti temu.O špricanju v obmorskih krajih pa žal ni podatkov.

Post by: LILKA77

Brez avatarja
LILKA77 je odsoten
LILKA77
Posts: 150
Joined: Fri Feb 01, 2019 2:08 pm

Začetnik z neumnimi vprašanji

Posted: Thu Mar 03, 2016 6:50 pm

Niso neumna, so samo vprašanja in kar dobra za začetnika. Ja brez kladiva ne gre v kampu, brez podaljška tudi ne in dobro je imet euro priključek. Mi pod mizo in stoli nimamo podloge, odvisno od okusa in kemičnega in šotorčka tudi ne, tako, da tu ne vem kaj reči. Mi si svetimo v šotoru kar z ročnimi svetilkami, spredaj pa običajno tudi, smo imeli eno namizno stoječo svetilko pa je preveč privabljala marčes, s katerim nimamo težav v našem kampu jih skoraj ni, uporabljam pa pimetovo eterično olje.Kuhamo mi na električno ponev, indukcijsko in električni žar. Stvar izbire tudi. Glede zložljive krame: mi imamo Brunner omaro za oblačila in malenkosti, eno za kuhinjo, imam tudi zložljivo košaro za nosit posodo pomivat, zložljivo košaro za nosit toaletne potrbščine v kopalnico, da lahko z otrokoma vse odložim, da ni vse po tleh in ne vem kje še vse. Takole, to je v grobem.

Post by: LILKA77

Brez avatarja
LILKA77 je odsoten
LILKA77
Posts: 150
Joined: Fri Feb 01, 2019 2:08 pm

Začetnik z neumnimi vprašanji

Posted: Thu Mar 03, 2016 6:58 pm

Hi, hi, hi jaz se pa trudim z odgovorom na tako staro vprašanje, gospod zdej najbrž že obvlada.

Post by: xbit

Brez avatarja
xbit je odsoten
xbit
Posts: 4
Joined: Fri Feb 01, 2019 2:15 pm

Začetnik z neumnimi vprašanji

Posted: Mon Jun 12, 2017 8:55 pm

Nič ne de. :) Bo pa kakšnemu še bolj svežemu uživaču na prostem pomagalo. Clap

Post Reply